Vi är hemma ”i förorten” ett par dagar eftersom vi blivit bortskämda med 30 graders värme och nu tycker att ”normal” sommar känns lite ruggigt. Men så var det lite tvätt att ta hand om, kompisar som skulle träffas och blommor vattnas. T.ex min gigantiska zucchiniplanta som f.ö bara verkar ha hanblommor. Så ”blir inga zucchinis gjorda” kan jag säga er. Ger dock inte upp hoppet ännu och, sett från den ljusa sidan, så kan jag fritera alla blommorna för det är nämligen vad de duger bäst till utan sin honblomma.
Vad jag också lämnat på hemmaplan är alla mina örter som äntligen vuxit till sig i värmen. Gladdes åt att kunna skörda en rejäl näve basilika och persilja så att jag kunde sno ihop en pesto. När jag känner mig harmonisk så gör jag min pesto mortel och det blir faktiskt godare. Men va’ tusan. Den blir inte äckligt direkt när man gör den mixern. För vad kan bli dåligt med:
- 1 kruka basilika
- 1 vitlökslyfta
- 1 näve pinjenötter (Har du köpt en sån där liten på påse så kan du ösa i hela.)
- 1,5 dl riven parmesan eller så tärnar du några rejäla bitar och tillsätter efter hand för att få den smak du vill ha.
- 0,5 – 1 dl olivolja
- Svartpeppar och ev salt
- 1 påse frysta räkor med skal
- 400 g pasta. Välj gärna en sort som det fastnar mycket pesto på.
Gör såhär:
Ta fram räkorna i god tid så att de hinner tina.
Sätt på pastavattnet och salta ordentligt. Skala räkorna medan det kokar upp.
Nu ska du göra peston. Blanda alla ingredienser utom salt och peppar i en mixer. Tillsätt 0,5 dl olivolja och kör! Smaka av och tillsätt mer olja, salt och peppar efter smak. Jag tycker peston ska vara lös så att den är lätt att blanda ut i plastan men inte rinnig för då hamnar den på botten av grytan.
Koka pastan, häll av vattnet och tillsätt peston och räkorna. Toppa med lite extra parmesan.
Lämna ett svar