• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Asiatiska smaker / Nudlar i chiliolja med spetskål och morot

Nudlar i chiliolja med spetskål och morot

Cina · augusti 18, 2021 · Leave a Comment

Om jag tror att jag inte har något i kylen så har jag ändå alltid det här. Dvs morötter, kål och lök av något slag. Idag var det spetskål och purjolök. En annan sak jag ofta gör och har i kylen är chiliolja. Jag följer inget särskilt recept utan varierar mig från en gång till en annan och det brukar bli bra ändå. Men för att du ska få till det hyfsat om det är första försöket så har jag ett förenklat recept nedan. En lite mer genomarbetad version hittar du här.

Jag piffar såklart alltid lite med maten för att det ska se fint ut på bild. Men när jag äter en sån här skål med nudlar så rör jag ihop allt i en goffig röra och föser in det i munnen med pinnar. Det är något med nudlar som inbjuder till det helt enkelt. Med det sagt så hackar man, strimlar eller vad man vill på det sätt man har tid med. Tjatar på om det här med mandolin men är verkligen bästa verktyget för att snabbt få till grönsakerna på lunchen.

Redo att fösas in…

Du behöver det här för 1 :

  • Sötpotatisnudlar (så mycket som du vill ha)
  • 1 liten morot
  • 5 cm purjolök
  • 1 dl strimlad spetskål
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk risvinäger
  • 2-3 msk chilolja
  • 2 msk hackade jordnötter

Till chilioljan

  • 2 dl rapsolja
  • 1 röd chili
  • 1,5- 2 msk Gochugaru (beroende på hur starkt du gillar det)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 teskedsstor bit ingefära
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 msk sesamolja

Gör så här:

Koka upp vatten till nudlarna och hetta upp en stekpannan med lite neutral olja. Under tiden strimlar/hackar du purjo, morötter och kålen. Lägg purjon direkt i stekpannan medan du hackar klart kålen och morötterna. Den blir god av att få gå länge.

Stek grönsakerna på medelvärme. De kan steka hela tiden medan vattnet kokar upp och nudlarna kokar. Det blir bara goda av att vara mjuka.

Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen och skölj dem snabbt i kallt vatten.

Häll över soja och risvinäger över grönsakerna och stek 1 min. Under tiden hackar du jordnötterna.

Lägg upp nudlarna i en skål eller rör ihop dem med grönsakerna direkt i stekpannan. Ringla över chilioljan och toppa med lite koriander om du har.

Så här gör du chilioljan:

Krossa vitlöken, finhacka chilin, och skiva ingefäran. Lägg i en liten kastrull och häll över oljan, och tillsätt Gochugarun. Hetta upp och sänk sedan värmen till lägsta. Låt stå i 5 min.

Under tiden rostar du sesamfrön i en liten stekpanna.

Blanda sedan ner sesamfrön och sesamolja med resten av ingredienserna. Rör ihop och låt svalna. Häll över i en burk med lock och förvara i kyl.

Oljan håller sig i flera veckor, men innan dess har du ätit upp den. Det lovar jag.

Filed Under: Asiatiska smaker, Comfortfood, Vegetariskt Tagged With: Chiliolja, Jordnötter, Morötter, Purjolök, Sötpotatisnudlar, Spetskål

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
  • Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB