Om jag tror att jag inte har något i kylen så har jag ändå alltid det här. Dvs morötter, kål och lök av något slag. Idag var det spetskål och purjolök. En annan sak jag ofta gör och har i kylen är chiliolja. Jag följer inget särskilt recept utan varierar mig från en gång till en annan och det brukar bli bra ändå. Men för att du ska få till det hyfsat om det är första försöket så har jag ett förenklat recept nedan. En lite mer genomarbetad version hittar du här.
Jag piffar såklart alltid lite med maten för att det ska se fint ut på bild. Men när jag äter en sån här skål med nudlar så rör jag ihop allt i en goffig röra och föser in det i munnen med pinnar. Det är något med nudlar som inbjuder till det helt enkelt. Med det sagt så hackar man, strimlar eller vad man vill på det sätt man har tid med. Tjatar på om det här med mandolin men är verkligen bästa verktyget för att snabbt få till grönsakerna på lunchen.
Du behöver det här för 1 :
- Sötpotatisnudlar (så mycket som du vill ha)
- 1 liten morot
- 5 cm purjolök
- 1 dl strimlad spetskål
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk risvinäger
- 2-3 msk chilolja
- 2 msk hackade jordnötter
Till chilioljan
- 2 dl rapsolja
- 1 röd chili
- 1,5- 2 msk Gochugaru (beroende på hur starkt du gillar det)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 teskedsstor bit ingefära
- 2 msk rostade sesamfrön
- 1 msk sesamolja
Gör så här:
Koka upp vatten till nudlarna och hetta upp en stekpannan med lite neutral olja. Under tiden strimlar/hackar du purjo, morötter och kålen. Lägg purjon direkt i stekpannan medan du hackar klart kålen och morötterna. Den blir god av att få gå länge.
Stek grönsakerna på medelvärme. De kan steka hela tiden medan vattnet kokar upp och nudlarna kokar. Det blir bara goda av att vara mjuka.
Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen och skölj dem snabbt i kallt vatten.
Häll över soja och risvinäger över grönsakerna och stek 1 min. Under tiden hackar du jordnötterna.
Lägg upp nudlarna i en skål eller rör ihop dem med grönsakerna direkt i stekpannan. Ringla över chilioljan och toppa med lite koriander om du har.
Så här gör du chilioljan:
Krossa vitlöken, finhacka chilin, och skiva ingefäran. Lägg i en liten kastrull och häll över oljan, och tillsätt Gochugarun. Hetta upp och sänk sedan värmen till lägsta. Låt stå i 5 min.
Under tiden rostar du sesamfrön i en liten stekpanna.
Blanda sedan ner sesamfrön och sesamolja med resten av ingredienserna. Rör ihop och låt svalna. Häll över i en burk med lock och förvara i kyl.
Oljan håller sig i flera veckor, men innan dess har du ätit upp den. Det lovar jag.
Lämna ett svar