Jag är en evighetsscrollare! Jag bekänner! Om det fanns ett 12-stegsprogram program för oss därute skulle jag nog behöva gå det och be om ursäkt till några människor för att jag valt det blå skärmljuset och den monotona pekfingerrörelsen istället för dem. FÖRLÅT MIG!
MEN (det finns alltid ett MEN) det kommer ju, bokstavligt talat, så mycket gott ur det. Som det här med Taberu Rayu, dvs den japanska varianten av chiliolja.
Det här kräver en förklaring såklart. Så här går det nämligen till. Jag tittar på mitt instagramflöde, tills jag fastnar för något som gör mig nyfiken. Ibland går det fort. Ibland tar det det, just det, en evighet. Eftersom jag älskar Ramen har min blick, på senare tid, fastnat på ett tillbehör som dyker upp i många bilder, nämligen chilioljan. Nu har jag kommit fram till att det är Taberu Rayu och att det är så himla gott att även ni måste invigas i detta för att pimpa era luncher framöver.
Inspirationen till det här receptet hittade jag på en blogg som heter uncutrecipes.com. Jag har gjort nästan samma recept men lagt till, tagit bort och gjort på det jag hade hemma helt enkelt. Jag skulle säga att grejen här är den karamelliserade löken som ger sötma, sesamoljan oljan som ger nötsmak och djup, färsk ingefära som ger ”zing” (kan inte beskriva det bättre) och så chili för hetta men även lite umami som kommer från sojan och Gochujangpastan eftersom de båda är resultatet av fermentering. Har du inte Gochujang hemma så tror jag att du kan uppnå samma sak med misopasta och lite mer chili helt enkelt.
Du behöver det här:
- 0,5 dl sesamolja (eller 1 dl och inga sesamfrön)
- 1 dl rapsolja (så neutral som möjligt)
- 1 dl finhackad salladslök (eller bara 1,5 dl gul lök om du inte har)
- 0,5 dl finhackad gul lök (Alternativt se ovan)
- 2 msk finhackad vitlök
- 1 msk finhackad, färsk ingefära
- 3 tsk Gochujang (koreansk chilipasta)
- 3 tsk Gochugaru (koreansk chili)
- 2 msk rostade sesamfrön
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk socker eller honung
Gör så här:
Hacka vitlök, salladslök och gul lök och stek i på medelvärme i rapsoljan tills den har blivit guldig. Det tar ca 7-10 min (Som sagt, du kan ersätta salladslöken med gul lök eller tvärtom)
Under tiden rostar du sesamfrön och finhackar ingefäran.
När löken fått fin färg tillsätter du resten av ingredienserna och låter allt puttra ihop i en minut eller två. Sen är det klart!
Njut av detta på en köttbit, i Ramen, på steambuns (BAO), Tacos, nudelrätter, wok, osv, osv…
Oljan håller sig ett bra tag i kylen, men innan dess har du ätit upp den. Jag lovar!
Lämna ett svar