• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Råkost, rotisar och en himla massa färg

Råkost, rotisar och en himla massa färg

Cina · februari 23, 2023 · Leave a Comment

Ibland känns det som att jag bara behöver få i mig en massa färgrik mat för att själv känna mig lite mer sprakande. Inte minst så här års när ljuset ute återvänder och man blir smärtsamt påmind om att det var ett tag sedan fejset fick sitt. Dessutom är det bara att konstatera att JÄVLAR I H*E vad dyr maten har blivit! Lite mer uppfinningsrikedom krävs det nu för att hålla matkontot i någorlunda schack. Då är svenska rotsaker grejen.
Har man tonåringar är det svårt att komma undan med råkost och rotsaker men själv kände jag att det var precis vad kroppen ville ha så tack och lov för lunchen då jag inte behöver ta hänsyn till någon annans önskemål.

För att skoja till det lite adderade jag torkade tranbär och mandel som jag stekt i Za’atar och dessutom vitost för sälta och syra. Annars blandade jag lite ugnsbakat med råkost både för smakens skull och för att inte få en helt kall sallad. Det är ju ändå vinter ute… Just det. En knallgrön dressing på gröna ärtor, citron och vitost blev det också. Jag köper vitost från Apetina för det är den enda jag hittat som inte innehåller en massa konstigheter. Men fetaost, färskost, eller ricotta funkar också i den här salladen och dressingen.

Extra färg för gråa dagar

Du behöver det här för 1 portion

  • 3 blad grönkål
  • 1 liten röd-, gul- eller polkabeta
  • 1 morot
  • 2 palsternackor
  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk citronjuice
  • ca 30 g vitost (alt, feta, färskost el Ricotta)
  • 1 näve mandel, pumpa-, eller solroskärnor
  • 1 msk torkade tranbär
  • 1 tsk Za’atar
  • olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader

Koka upp ärtor i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ställ ärtorna åt sidan.

Skär palsternackorna och moroten i klyftor på längden. ca 6 klyftor/rot. Lägg på en ugnsplåt, salta och häll över några droppar olja. Ställ in i ugnen och baka i ca 15-20 minuter. Tills de fått färg.

Finhacka grönkålen och lägg på tallriken. Häll över lite olivolja och krama in den i kålen.

Strimla betan fint och lägg upp.

Häll 1/2 msk olja i en stekpanna och blanda med za’atar. Lägg i mandlarna och rosta tills de fått färg. Ställ åt sidan.

Blanda ärtorna med 1 msk smulad vitost, vatten och citron. Mixa till en slät creme och smaksätt ev salt och peppar.

När rotfrukterna är klara lägger du upp dem på tallriken och smular över resterande vitost.

Toppa med mandlar, tranbär och dressing. Smaka av med salt och peppar.

Filed Under: Grönsaker, Sallader, Vegetariskt Tagged With: Grönkål, Mandel, Morötter, Palsternacka, Råkost, Rödbeta, Vitost, Za’atar

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
  • Söt-syrliga kycklingspett med chorizo- och paprikasallad
  • Chistorra med syrlig paprika- och bönsallad
  • Grillad bläckfisk med sötsyrlig paprikasås
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB