Ibland känns det som att jag bara behöver få i mig en massa färgrik mat för att själv känna mig lite mer sprakande. Inte minst så här års när ljuset ute återvänder och man blir smärtsamt påmind om att det var ett tag sedan fejset fick sitt. Dessutom är det bara att konstatera att JÄVLAR I H*E vad dyr maten har blivit! Lite mer uppfinningsrikedom krävs det nu för att hålla matkontot i någorlunda schack. Då är svenska rotsaker grejen.
Har man tonåringar är det svårt att komma undan med råkost och rotsaker men själv kände jag att det var precis vad kroppen ville ha så tack och lov för lunchen då jag inte behöver ta hänsyn till någon annans önskemål.
För att skoja till det lite adderade jag torkade tranbär och mandel som jag stekt i Za’atar och dessutom vitost för sälta och syra. Annars blandade jag lite ugnsbakat med råkost både för smakens skull och för att inte få en helt kall sallad. Det är ju ändå vinter ute… Just det. En knallgrön dressing på gröna ärtor, citron och vitost blev det också. Jag köper vitost från Apetina för det är den enda jag hittat som inte innehåller en massa konstigheter. Men fetaost, färskost, eller ricotta funkar också i den här salladen och dressingen.
Du behöver det här för 1 portion
- 3 blad grönkål
- 1 liten röd-, gul- eller polkabeta
- 1 morot
- 2 palsternackor
- 1 dl gröna ärtor
- 1 msk vatten
- 1 tsk citronjuice
- ca 30 g vitost (alt, feta, färskost el Ricotta)
- 1 näve mandel, pumpa-, eller solroskärnor
- 1 msk torkade tranbär
- 1 tsk Za’atar
- olivolja
- salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader
Koka upp ärtor i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ställ ärtorna åt sidan.
Skär palsternackorna och moroten i klyftor på längden. ca 6 klyftor/rot. Lägg på en ugnsplåt, salta och häll över några droppar olja. Ställ in i ugnen och baka i ca 15-20 minuter. Tills de fått färg.
Finhacka grönkålen och lägg på tallriken. Häll över lite olivolja och krama in den i kålen.
Strimla betan fint och lägg upp.
Häll 1/2 msk olja i en stekpanna och blanda med za’atar. Lägg i mandlarna och rosta tills de fått färg. Ställ åt sidan.
Blanda ärtorna med 1 msk smulad vitost, vatten och citron. Mixa till en slät creme och smaksätt ev salt och peppar.
När rotfrukterna är klara lägger du upp dem på tallriken och smular över resterande vitost.
Toppa med mandlar, tranbär och dressing. Smaka av med salt och peppar.
Lämna ett svar