När det kommer till mackor måste jag säga att både Dagobert och Shaggy har en poäng. More is more helt enkelt. I varje fall om det ska bli en riktig lunch av det. Man vill liksom ha lite av varje för att alla sinnen ska bli tillfredsställda och mackan inte ska förväxlas med frukostmackan. Vi måste alltså gå lite längre än en skiva ost och gurka. För det är du värd.

Bra bröd, en grönsak, något varmt och något oväntat
Det här mina knep för att ta mackan till nya höjder. För dagens variant har strimlad svartkål varit i pannan och vänt med lite olivolja, salt och peppar. Sen hamnade den på en skiva surdegsbröd och toppades med en bit mozarella som inte gick åt till pizzan, lite riven parmesan för sälta och krisp och så rostade hasselnötter bara för att de adderar crunch och är en bra smakkompis med svartkål.
Grönsaker
Andra grönsaker som passar bra på lunchmackan är grillad paprika, hyvlad stekt eller färsk sparris, och såklart alla sorters kål som fått lite kärlek. Grönkål t.ex. gillar kramar för då blir den mjuk och lättuggad. Passa på att smaksätta den medan du knådar. Citron eller vinäger, lite olja, salt och peppar kommer man långt på. Vitkål eller spetskål passar bra att bryna.
Varmt
Här säger jag bara ost, ost och ost. Jag älskar ost så mycket och det finns så många sätt att variera den på att det nästan är svårt att komma på alternativ. Däremot kan du välja precis vilken ost som helst. Det blir gott så är det bara.
Oväntat
Som något oväntat brukar jag satsa på det som saknas. Antingen är det något syrligt, salt eller lite crunch. Testa med picklad lök eller kanske gurka för syra. Som salt passar riven parmesan, lite bacon, eller hackad kapris. För crunch funkar ju alla sorters nötter och pumpafrön, eller solroskärnor.
Blir helt klart ngn form av macka till lunch, grönkål och sparris finns i kylen. Tack för inspiration!