Snart är det sommarlov. Ni vet den där perioden då man önskar att hela familjen kan hålla sig mätta på äggmackor och filmjölk så att man får slappa ifred. Men det funkar visst inte så. Ungarna tycks växa ett halvt huvud så snart men vänder ryggen till och trots att de sover halva dagen kräver de dagens alla måltider vilket man snart inser att man inte kan ignorera. Lov kräver helt enkelt att man har några bra luncher på lut så att man kommer undan med mackorna däremellan. Grundprincipen är att gå runt på ingredienser som man kan stapla hemma så man slipper ägna semestern åt att handla mat i tid och otid. Det här är en sån rätt. Pasta med tomater, rosmarin och kikärter.
Du behöver det här till 4 pers:
- 1 burk eller tetra krossade tomater
- 1 tetra kikärter
- 1 -2 vitlöksklyftor
- 1 kvist rosmarin (eller torkad på burk)
- 400g pasta
- Olivolja, parmesan, chiliflakes(en halv tsk), salt och peppar
Gör så här:
- Koka upp pastavatten och salta ordentligt. ( Jag har minst en matsked per liter. Jo, jag sa faktiskt MINST en matsked)
- Värm lite olja i en stor stekpanna och skölj under tiden kikärterna och krossa vitlöksklyftorna men du behöver inte hacka dem.
- Stek kikärterna i pannan tillsammans med vitlök, rosmarin och chiliflakes. Ha koll på vitlöken och chilin så att den inte bränner vid för då blir den lite besk.
- Nu kokar du pastan och samtidigt tillsätter du tomaterna i stekpannan och låt puttra lika länge som pastan kokar.
- Häll av pastavattnet och häll pastan i stekpannan med tomatsåsen. Låt det puttra ihop i 2- 3 min.
- Riv lite parmesan och ringla över lite olivolja.
Jag uppskattar att den här lunchen tar 15-20 min att laga. Ändå överkomligt när man snackar om att hålla växande människor mätta och på hyggligt humör en eftermiddag.
Helena says
Toppenbra säger jag! Gott, enkelt och vegetariskt, ska alltid ha dessa ingredienser hemma
Cina says
Vad bra! Du kan också stavmixa hälften av kikärterna för en lite maffigare tomatsås