När det är semester gillar jag att göra riktigt mycket av en grej när jag ändå är igång. Då har jag halva lunchen eller middagen färdig och kan variera den till olika rätter. Kål håller sig bra så jag brukar strimla den och lägga den i ziplockpåsar och ha i kylen. Så gör dubbelt av kålen men ha bara dressing på den halvan som du ska äta direkt. Resten tar du fram och gör t.ex. en coleslaw på en annan dag. Jag kallar den snyggsallad för att den är just det med alla sina färgglada ingredienser.
Du behöver det här:
- 1/4 rödkålshuvud eller ca 1 l färdigstrimlad kål
- 1/3 spetskålshuvud eller ca 1 l färdigstrimlad
- 2 salladslökar
- 2 morötter
- 1 halvt knippe rädisor
- 1 näve jordnötter eller cashewnötter
Till dressingen:
- 1,5 msk jordnötssmör (osötat)
- saften från 1 lime
- 0, 25 dl vatten (du kan ta lite mer om du vill ha en lösare dressing)
- 1 tsk råsocker
- 2 msk fisksås
- 1 röd chili (beroende på hur stark den är)
- 1 näve koriander
- 1 näve mynta
Gör så här:
- Strimla kålen och morötterna
- Skär löken och rädisorna i tunna skivor
- Rosta nötterna med lite chili, salt och olja i en panna
- Vispa ihop alla ingredienser till dressingen
- Blanda hälften av dressingen med salladen, toppa med nötterna och tillsätt resten av dressingen efter behag.
Om du vill göra en mäktigare måltid
Den här salladen klarar sig bra på egen hand som lunch. Kål är mäktigt och nötterna gör den matig. Men den funkar den bra till en bit grillad halloumi eller med både kyckling, fisk och kött. Du kan även ha räkor i salladen och blanda den med nudlar om du vill. Ja du fattar, den är god med det mesta.
Lämna ett svar