Snart är det paus i skaldjurssäsongen. Åtminstone om man bor på ostkusten. Men ännu så länge köper jag blåmusslor för vet ni vad. Blåmusslor är det lyxigaste snabbmaten jag kan tänka mig. Lite gott bröd och en majonnäs av något slag till och du är hemma. Dessutom kan du faktiskt koka musslorna på grillen om du vill. Själv har jag en paellagryta som går på el vilket kan vara den bästa investeringen som gjorts till landet. Men om du inte har en sån så ställer du t.ex. din wok på grillen och lagar musslorna i.
Du behöver det här till 4-6 pers:
På det här receptet blev det pasta med blåmusslor till 2 barn och bara musslor till 4 vuxna.
- 2 nät blåmusslor
- 1 paket miniplommontomater (eller ca 300 g valfri tomat)
- 1 – 2 dl grädde
- 1 dl vitt vin
- 1 ordentlig näve persilja
- 1 schalottenlök
- 3 vitlöksklytor
- 1 röd chili
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Skölj och skrapa musslorna rena från ev snäckor och ”skägg”.
Hacka lök, vitlök, chili, tomater och persilja och hetta upp med lite olivolja i en ordentlig panna. När löken mjuknat tillsätter du vinet och grädden och låter det koka upp.
När det puttrar i grytan igen häller du i musslorna och låter dem koka ordentligt under lock 2 min. (Om du inte har ett lock så kör du utan) Lyft på locket och låt dem koka klart, dvs tills alla musslor öppnat sig.
Servera med en rejäl klick Aioli eller kanske majonnäs smaksatt med lite saffran eller chili. Och bröd måste man ha för att suga upp allt det goda med.
Inga says
Kan man tänka sig något lyxigare än att sitta vi vattnet och äta denna supergoda musselsoppa med gott bröd till!