Det här är verkligen en middag som blev till utifrån vad jag hade i kylskåpet och sen växte fram medan jag lagade den. Dessutom tillkom ett stort behov av ”comfortfood” eftersom det vägrade sluta regna. Därav pastan och grädden, men jag måste säga att spetskålen, hasselnötterna och Västerbottensosten funkar som en rätt för sig. Några smulor Pancetta eller bacon hade inte gjort det sämre.
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2020/07/spetskål_pasta.jpeg)
Du behöver det här
- Ett spetskålshuvud
- Pasta (ca 100 g/person)
- 1 gul eller röd lök
- 1 näve rostade hasselnötter eller mandel
- 1 näve färsk salvia
- 1 dl grädde
- 2 dl riven Västerbottensost
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Slå på ugnen på 200 grader och sätt på pastavattnet.
Dela kålhuvudet i 4 delar, ringla över lite olivolja och salta och peppra lätt och ställ i mitten av ugnen. Låt den baka i ca 15 – 20 min.
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2020/07/notter_och_lok.jpeg)
Dela löken i 2 delar och skiva i tunna skivor. Lägg i en djup stekpanna och stek på låg värme med lite olja tills den har fått färg. Lägg i nötterna på slutet så att de blir lätt rostade.
Tillsätt salvia, grädden och hälften av den rivna osten och koka upp. Ställ åt sidan.
Ta ut spetskålen och strö över resten av osten. Se till att osten kommer ner mellan lagren av blad. Ställ in i ugnen igen och dra ner värmen till 175 grader. Låt kålen baka vidare i 10-15 minuter.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. När den är klar tar du med en tång eller pastaslev och lägger över pastan direkt i pannan med löken. Du vill få med dig lite pastavatten så att det blir mer sås och så att den reder sig själv. Spar lite pastavatten att ösa i om du vill ha mer sås.
Smaka av, salta och peppra. Ta ut kålen och servera med pastan. Riv över lite mer ost och strö över lite baconsmul för extra unn.
Lämna ett svar