• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Comfortfood / Pasta med ugnsrostad spetskål med Västerbottensost och hög ”comfort-food-faktor”

Pasta med ugnsrostad spetskål med Västerbottensost och hög ”comfort-food-faktor”

Cina · juli 10, 2020 · Leave a Comment

Det här är verkligen en middag som blev till utifrån vad jag hade i kylskåpet och sen växte fram medan jag lagade den. Dessutom tillkom ett stort behov av ”comfortfood” eftersom det vägrade sluta regna. Därav pastan och grädden, men jag måste säga att spetskålen, hasselnötterna och Västerbottensosten funkar som en rätt för sig. Några smulor Pancetta eller bacon hade inte gjort det sämre.

Hur snygg är inte spetskål att titta på?

Du behöver det här

  • Ett spetskålshuvud
  • Pasta (ca 100 g/person)
  • 1 gul eller röd lök
  • 1 näve rostade hasselnötter eller mandel
  • 1 näve färsk salvia
  • 1 dl grädde
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • Olivolja, salt och peppar

Gör så här:

Slå på ugnen på 200 grader och sätt på pastavattnet.

Dela kålhuvudet i 4 delar, ringla över lite olivolja och salta och peppra lätt och ställ i mitten av ugnen. Låt den baka i ca 15 – 20 min.

Dela löken i 2 delar och skiva i tunna skivor. Lägg i en djup stekpanna och stek på låg värme med lite olja tills den har fått färg. Lägg i nötterna på slutet så att de blir lätt rostade.
Tillsätt salvia, grädden och hälften av den rivna osten och koka upp. Ställ åt sidan.

Ta ut spetskålen och strö över resten av osten. Se till att osten kommer ner mellan lagren av blad. Ställ in i ugnen igen och dra ner värmen till 175 grader. Låt kålen baka vidare i 10-15 minuter.

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. När den är klar tar du med en tång eller pastaslev och lägger över pastan direkt i pannan med löken. Du vill få med dig lite pastavatten så att det blir mer sås och så att den reder sig själv. Spar lite pastavatten att ösa i om du vill ha mer sås.

Smaka av, salta och peppra. Ta ut kålen och servera med pastan. Riv över lite mer ost och strö över lite baconsmul för extra unn.

Filed Under: Comfortfood, Grönsaker, Pastarätter, Vegetariskt Tagged With: Hasselnötter, Salvia, Spetskål, Västerbottensost

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB