Nu är det kräfttider. Jag är en uthållig kräftpillare men dessvärre inte övriga familjen så i år satsar jag på en lite mer matig Västerbottenpaj, så att ingen ska behöva gå hungrig från kräftkalaset. Jag gillar ju ”smashed potatoes” så det fick bli en variant på det hela. Alltså en Västerbottenpaj, med karmelliserad rödlök och ”smashed potatoes”. Tog genvägen med färdigköpt smördeg. Det är ju så bekvämt att bara rulla ut den i formen.
Du behöver det här till 6 pers:
- 1 färdig smördeg på rulle
- 8-10 kokade färskpotatisar eller någon annan mindre sort. Med skal och allt går bra.
- 2- 3 dl riven Västerbottensost
- 2 ägg
- 2 dl mjölk, grädde, créme Fraiche… Jag blandade diverse slattar
- 3-4 rödlökar delade i klyftor
- 1 näve färsk dill
- Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka potatisen i saltat vatten.
Tryck ut pajdegen i en form. (Jag väljer en grundare form än på bilden för jag vill att potatisen ska sticka upp) Nagga degen med en gaffel och förgrädda den i 10 min.
Under tiden steker du din lök på medelvärme lite olivolja eller smör och salt. Den ska börja få en lätt färg i kanterna och vara lite genomskinlig.
Vispa ihop ägg och mjölk med salt och peppar och blanda med Västerbottensosten men spara en näve att strö på toppen.
Lägg potatis och den stekta löken i botten tilllsammans med 2 msk hackad dill, salta och peppra.
Häll över äggstanningen, strö över den sista osten och ställ in i ugnen och låt grädda i ca 25 minuter.
Ta ut pajen, låt den svalna och toppa med några dillvippor. Pajen serveras med fördel lite småljummen.
Lämna ett svar