• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Middag / Extra matig Västerbottenpaj

Extra matig Västerbottenpaj

Cina · augusti 3, 2020 · Leave a Comment

Nu är det kräfttider. Jag är en uthållig kräftpillare men dessvärre inte övriga familjen så i år satsar jag på en lite mer matig Västerbottenpaj, så att ingen ska behöva gå hungrig från kräftkalaset. Jag gillar ju ”smashed potatoes” så det fick bli en variant på det hela. Alltså en Västerbottenpaj, med karmelliserad rödlök och ”smashed potatoes”. Tog genvägen med färdigköpt smördeg. Det är ju så bekvämt att bara rulla ut den i formen.

Du behöver det här till 6 pers:

  • 1 färdig smördeg på rulle
  • 8-10 kokade färskpotatisar eller någon annan mindre sort. Med skal och allt går bra.
  • 2- 3 dl riven Västerbottensost
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk, grädde, créme Fraiche… Jag blandade diverse slattar
  • 3-4 rödlökar delade i klyftor
  • 1 näve färsk dill
  • Salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka potatisen i saltat vatten.

Tryck ut pajdegen i en form. (Jag väljer en grundare form än på bilden för jag vill att potatisen ska sticka upp) Nagga degen med en gaffel och förgrädda den i 10 min.

Under tiden steker du din lök på medelvärme lite olivolja eller smör och salt. Den ska börja få en lätt färg i kanterna och vara lite genomskinlig.

Vispa ihop ägg och mjölk med salt och peppar och blanda med Västerbottensosten men spara en näve att strö på toppen.

Lägg potatis och den stekta löken i botten tilllsammans med 2 msk hackad dill, salta och peppra.

Häll över äggstanningen, strö över den sista osten och ställ in i ugnen och låt grädda i ca 25 minuter.

Ta ut pajen, låt den svalna och toppa med några dillvippor. Pajen serveras med fördel lite småljummen.

Filed Under: Middag, Sommarluncher, Tillbehör, Vegetariskt Tagged With: Karamelliserad lök, Paj, Smashed Potatoes, Västerbottensost, Västerbottepaj

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Pumpa Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Filo aux amande
  • Krämig pumpapasta med rökt mandelsmul
  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB