Det kan vara så att jag längtat mer efter zucchiniblommorna än själva frukten på mitt första odlingsförsök. Zucchini kan man ju alltid köpa men blommorna får man inte tag på så lätt. Jag var så ivrig att jag nästan riskerade min skörd genom att ta av honblommorna. Det ska man alltså inte göra om man vill ha frukt utan det är hanblomman du vill ta. Du ser skillnaden på dem längst in på stjälken där en antydan till frukt syns på honblomman.
Nu ska jag inte överdriva min skördelycka. 4 blommor i bra storlek är vad jag fick ihop, men det var precis lagom till ett första försök. Här rekommenderar jag tempuramix till frityrsmeten. Jag tycker den är mycket frasigare och lättare än vetemjöl. Det som är lite meckigt här var att få in fyllningen i blommorna. Jag föreslår att du använder en sprits av något slag för att få till det.
Du behöver det här till 4 blommor:
- 4 zucchiniblommor
- Tempuramix
- 0,5 – 1 liter neutral olja till fritering (eller mer beroende på hur stor kastrull du har)
Fyllning
- 125 g ricottaost
- Ett halvt vispat ägg ( om du gör frityrsmeten själv kan du använda andra halvan till den)
- 0,5 dl riven parmesanost
- 0,5 dl vetemjöl
- zest från en halv citron
- 10 finhackade blad färsk salvia
- salt (ca 0,5 tsk) och peppar
Gör så här:
Blanda ingredienserna till fyllningen
Skölj av blommorna och titta in lite försiktigt i dem så att du inte får mer ”protein” i dig än du tänkt. Jag låter en bit av stjälken vara kvar så att man kan hålla i den när man äter.
Värm oljan till 180 grader. Har du ingen termometer så testa med att slänga ner en bit vitt bröd. När den får färg är oljan tillräckligt varm.
Använd en sprits för att fylla blommorna och vrid ihop dem längst upp när de är fyllda.
Blanda tempuramixen enligt instruktionerna på förpackningen. Doppa blommorna i smeten och lägg försiktigt ner dem i oljan.
Låt dem fritera tills de har fått en fin gyllene färg och känns frasiga. Ta sedan upp dem och lägg på ett hushållspapper för att låta extra olja rinna av.
Ät och njut! Det är nämligen inte alla som har friterade zucchiniblommor.
Lämna ett svar