Ja, vi är som sagt 10 hungriga människor som delar både brygga och middagsbord nu. Middagarna ändrar lite karaktär. Dels för att vi av Coronaskäl försöker vara tillsammans så mycket som möjligt utomhus men också för att tiden att laga mat varierar liksom allas dygnsrytm. Jag planerar mycket i förväg men när det är fint väder och alla vill bada så är det fokus på badandet snarare än att få fram en middag i tid.
Då är pasta och paellagrytan mina räddare. Pasta för att det ALLTID är gott och paellagrytan för att vi kan laga mat utomhus till många med den. Det här är ingen ”snyggrätt” direkt men jag lovar att den var packad med smak och ”rensa-grytan-god”. Om du också behöver mätta 10 pers någon dag i sommar så är det här ett go-to-recept. Det går snabbt att förbereda men kom ihåg att ju längre grönsakerna får puttra desto bättre blir de. Jag har sagt det förr och säger det igen. Det händer magiska grejer med både paprika och aubergine bara du låter tiden göra jobbet.
Du behöver det här för 10 pers
- 1 kg pasta. Allt funkar men det är något trassligare med spagetti i så stora mängder.
- 2 rejäla auberginer
- 2 zucchinis
- 4 röda paprikor
- 600 g tomater gärna små och söta
- 6 vitlöksklyftor
- 12 finhackade sardellfiléer
- En näve färsk oregano eller 1-2 msk torkad
- 2-3 dl finriven parmesanost (eller så mycket du vågar ta utan att skämmas)
- 2 msk citronsaft, eller vinäger av något slag
- Olivolja, salt och svartpeppar (Rekommenderar ALLTID flingsalt)
Gör så här:
Skär zucchini, aubergine och paprika på längden, dela tomaterna och krossa vitlöken.
Värm upp en stor panna med ordentligt med olivolja, Börja med att steka paprika och aubergine så att de får färg, tillsätt därefter zucchini, tomater och vitlöken.
Hacka sardellerna och lägg i grytan och tillsätt oregano, 1 dryg msk flingsalt och citronsaften eller vinägern. Sänk värmen och låt allt puttra ihop under lock i ca 40 min.
Efter 20 min sätter du på pastavattnet och saltar det rejält. Låt pastan koka och häll av vattnet men spara 2-3 dl till pastasåsen. Det gör nu inte så mycket om pastan hinner svalna lite medan du gör klart såsen. Den värms upp när de blandas.
Blanda i 2 dl pastavattnet (eller mer om det behövs) och 1 dl parmesanost i pastasåsen. Smaka av med salt och peppar och tillsätt pastan och resten av parmesanosten. Smaka av igen och tillsätt ev mer parmesan, salt, peppar och ringla över extra olivolja.
Så mättar man 10 munnar!
Lämna ett svar