Länge associerade jag fänkål med fänkålsfrö. Inte för att det är direkt äckligt men om jag ska välja mellan frön och grönsaken så väljer jag grönsaken alla dagar. Jag brukar skiva den så tunt jag bara kan med mandolin och sen lägga den i lite isvatten så att den ska bli riktigt krispig. Igår grillade vi röding som serverades med ugnsrostad potatis och fänkålssallad med dillmajonnäs, mynta och lite chili. Jag experimenterar friskt med kryddor som min svägerska tog hem från Turkiet och denna chili som kallas Isot är helt ljuvlig. Den har en lätt rökigt smak. Det går att hitta även här hemma. Bland annat på Etno Mat. Jag ska testa mer av kryddorna och se hur de passar med våra svenska råvaror och lovar att dela med mig. Men nu tillbaka till fänkålssalladen.
Du behöver det här till 6 pers
- 2-3 fänkålsstånd, beroende på storlek
- 1- 1,5 citron både juice och zest
- 1 kruka dill (och/eller färsk mynta)
- 1 dl majonnäs
- 1 tsk isot
- Salt och peppar
Gör så här:
Skiva fänkålen tunt på en mandolin och lägg iskallt vatten och låt den gärna ligga en timme så att den blir krispig och fin.
Blanda majonnäsen med finhackad dill
Häll av vattnet från fänkålen och riv citronzesten över fänkålen och pressa över citronsaften.
Blanda ner dillmajonnäsen med fänkålen, pudra över isot, salta och peppra.
Smaka ev av med mer citron.
Lämna ett svar