Ett av mina barn fick kväljningar när jag serverade, vad jag tyckte var, en god rätt med ugnsbakad pumpa, belugalinser, svartkål och ricotta. Redan där borde jag ha givit upp såklart. Men med en dåres envishet lägger jag alltså inte ner pumpan utan gör jag det till mitt mission att få ungen att äta pumpa. Idag lyckades jag! Inte för att jag berättade att det var pumpa han åt men vad har det med saken att göra.
Utmaningarna med pumpa
Det finns två utmaningar med pumpa. Den ena är konsistensen. Den går från stenhård till mos så fort man vänder ryggen till. Den andra är dess söta och lite ja, jolmiga smak. Lite som sötpotatis gillar den starka kryddor och mycket syra, men vad göra åt konsistensen?
Semibakad pumpa är lösningen
Jag gillar ju att halvbaka det mesta. Man gör sig av med en massa vätska och koncentrerar smaken. Det gör du genom att tärna pumpan och köra den i varmluftsugn på 80 grader i ca 3 h.
Pumpa + Salvia = 🧡💚
Jag kryddar inte pumpan förrän efter jag har bakat den. Då saltar och pepprar jag. Jag har också upptäckt att Italienare ofta har salvia till pumpan och det är en riktig vinnare. Dessutom behövs den där syran och idag marinerade jag pumpan i lite balsamvinäger, salvia och olivolja.
Snabblunch!
För att det skulle bli en lunch av det hela så gjorde jag en ruccolasallad, unnade mig en hel mozzarella, och toppade med pumpan. Ett gott rostat, bröd med olivolja och gnuggat med vitlök gjorde lunchen komplett.
Det kryllar av pumpa i alla former nu så ut och köp. Gör en soppa med chili och ingefära, eller fyll ravioli med pumpa, ricotta, parmesan och salvia.
Lämna ett svar