När jag lagar flera rätter på en ingrediens känner jag mig listig. Jag gillar ju att variera mig så den här lunchen var en perfekt dagen-efter-lösning på gårdagens middag. Därför bjuder jag på både middag och lunch i det här inlägget. Igår lagade jag nämligen ugnsrostad butternutpumpa och gjorde en pastasås på 1/3. Resten blev dagens snabblagade och gyllene soppa tillsammans med lite potatis. Jag har sagt det förut och säger det igen. Pumpa kan lätt upplevas som lite jolmig så den behöver bra smakkompisar. I det här fallet Parmesan, salvia och chili. Vill du gå åt det asiatiska hållet rekommenderar jag ingefära, chili, lime och koriander.
Pumpakrämen – Du behöver det här:
- 1 hel butternutpumpa
- 1 röd chili
- 2 rödlökar
- 1 hel vitlök
- 2 tsk torkad salvia eller en näve färsk
- Olivolja och salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och tärna pumpan i 3×3 cm stora tärningar.
Dela rödlöken i klyftor och dela vitlöken och en chili på mitten. (Du behöver inte ta bort skalet på vitlöken)
Lägg allt i en långpanna och ringla över olivolja. Salta och krydda med salvian.
Ställ in i ugnen och låt stå ca 30-35 minuter. Rödlöken ska få ordentligt med färg.
Ta ut plåten och kläm ur vitlöken ur skalet. Häll över grönsakerna i en blender eller en skål där du kan använda mixerstaven. Mixa allt till en halvslät kräm.
Sopplunch för 2
Du behöver det här:
- 4 potatisar
- 1 hönsbuljongtärning
- 2/3 av pumpakrämen eller allt du har kvar
- 1 näve pumpakärnor
- 1/2 tsk chilflakes
- 1 dl riven parmesan
Skala och tärna 4 potatisar och koka med buljongtärningen och så mycket vatten att det täcker potatisarna.
Under tiden rosta pumpakärnorna med lite olivolja, chiliflakes och en nypa salt.
När potatisarna är mjuka häller du i pumpakrämen, tillsätter parmesanosten och kör ett par varv med mixerstaven. Vill du ha en lösare soppa så tillsätter du mer vatten.
Salta och peppra för mer smak.
Toppa soppan med de rostade pumpakärnorna.
Pastamiddag
Du behöver det här:
- 100 g linguine/ person
- 1 dl rostade pinjenötter eller pumpakärnor
- Zest från en citron
- 2 dl riven parmesanost
- 8 blad svartkål
Koka 100 g pasta per person
Ta bort stjälken ur svarkålen och dela varje blad i 6 bitar. Stek sen svartkålen på medelvärme i lite olja med salt och peppar tills den mjuknat.
Blanda ner i 1/3 av pumpakrämen i en stekpanna och värm upp.
När pastan är klar petar du undan pumpakrämen åt sidan i stekpannan och lägger i 1,5 dl av parmesan och häller över 0,75 dl pastavatten så att det blandar sig. Blanda sen ihop allt och lägg ner den färdiga pastan i krämen. Blanda och lägg i svartkålen.
Riv över zest från en citon och toppa med mer riven parmesan, och rostade pinjenötter eller pumpakärnor.
.
Lämna ett svar