Jag håller på och rensar i kyl och frys. Före jul vill jag ha ätit upp allt som ligger där och tar plats. Det är som någon slags rening inför det stora frosseriet även om vi egentligen inte är så stora på julmaten i vår familj.
Det är en bra liten övning i kreativitet. Jag kör mitt vanliga knep och lägger ut en buffé och väljer sen vad som passar ihop. Man har förvånansvärt mycket hemma när man gör på det sättet.
Så igår hade jag en påse med broccolibuketter, och en slattpåse med riven ost i frysen samt resterna av en hemgjord buljong. Addera två potatisar och lunchen var hemma. Du behöver inte göra samma soppa som jag utan tar vad du har. Knepet här är potatisen och osten. Buljongen är bra men ersätts enkelt med en buljongtärning.
Du behöver det här:
- En ordentlig näve frusen broccoli, eller så mycket du har. Alternativt ett halv huvud eller annan grönsak du vill bli av med. T.ex. Blomkål, morot, svartkål, grönkål, zucchini….
- En halv gul lök, eller purjo eller vad du nu har. Går även bra utan.
- 1 buljongtärning
- 2 potatisar
- En näve riven ost av något slag
- Salt och peppar
- Krutonger om du har….
Gör så här:
Skala potatisen och tärna den. Lägg i en kastrull och fyll på vatten så att det precis täcker potatisen. Tillsätt en buljongtärning och koka upp.
Efter fem minuter tillsätter du även broccolin.
Koka tills potatisen är mjuk.
Ta av från plattan. Tillsätt osten och kör ner en stavmixar och mixa tills osten är slät. Smaka av med salt och peppar .
Jag hade ett litet brysselkålshuvud som jag pillade loss bladen på och stekte med salt och olja. Det kan man göra eller så gör man samma sak med lite gammalt bröd och toppar soppan med.
Lämna ett svar