Det här blir omstart nummer 2 efter all ledighet. Jag har tränat på att sova länge detta lov vilket betyder att jag, i princip, bara ätit frukost och middag. Men nu är det dags att kicka igång vardagsrutinerna och luncherna igen. Jag tittade igenom arkivet och skafferiet och försökte komma på något som jag inte gjort särskilt ofta och vaskade fram ett paket Risoni. En pastasort som ser ut som ris. Den hamnar oftast i en minestrone eller en kall pastasallad här hemma men idag blir en varm pastarätt. Jag dras fortfarande med lite julmatsrester som t.ex. brysselkål. Iofs gott att äta året om och går verkligen att variera men nu börjar jag bli sugen på omväxling, så den åkte ner i dagens lunch och nu stänger jag boken på brysselkål ett tag framöver. Jag tillsätter lite brödsmulor för crunch i den här rätten. Jag tycker det gör sån skillnad på upplevelsen. Det går såklart bra med någon sorts nötter också.
Du behöver det här för 2 pers
- 1,5 -2 dl risonipasta
- 1 burk tonfisk i olja (MSC-märkt såklart)
- 8-10 brysselkålhuvuden
- 2 msk brödsmulor
- 0,5 tsk chiliflakes
- Saften från en halv citron
- Parmesanost
- Salt och peppar
- Olivolja
Gör så här:
Sätt på pastavattnet och glöm inte att salta ordentligt.
Ansa brysselkålen och om du orkar pilla isär bladen. Annars kan du t.ex. strimla den eller skära i klyftor.
Koka pastan och hetta upp en stekpanna med lite olivolja. När det är 5 min kvar på koktiden för pastan steker du på brysselkål, chiliflakes och brödsmulorna på ganska hög värme.
Låt oljan rinna av tonfisken och gör sedan plats i halva stekpannan för den. Lägg ner tonfisken i stekpannan men blanda den inte med brysselkålen. Försök behålla stora bitar av tonfisken och stek den snabbt ca 2 min.
När pastan är klar blandar du den med brysselkålen och brödsmulorna i en tallrik. Toppa med tonfisken, riv över lite parmesan, pressa citron över och salta och peppra efter behov.
Lämna ett svar