• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

Genvägar tips och belöningar för hemmajobbaren

  • Hem
  • Arkivet
  • Om den här bloggen
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Medelhavssmaker / Pasta med salvia- och morotspesto och Nduja

Pasta med salvia- och morotspesto och Nduja

Cina · januari 18, 2021 · Leave a Comment

Vad är nu Nduja, undrar ni? Jo, det är en alltför väl bevarad hemlighet om ni frågar mig. Nämligen en italiensk smaksättare i formen av en otroligt kryddstark och bredbar salami. Denna perfekta smaksättare kommer från Kalabrien dvs den Italienska stövelns tåspets. Ju längre söderut man kommer i Italien desto starkare mat. Du ha Nduja i pastasåser, grytor, på pizza eller Foccacia osv… Den har en lätt rökt chilismak en massa umami.

Jag tror jag har gjort en liknande pesto tidigare men idag kokar jag morötterna och vitlöken för lite rundare smak och så smaksätter jag med salvia, Nduja och tomapuré.

Med så här mycket färg vet man att det är nyttigt!

Du behöver det här för 2:

  • 100 g pasta/person
  • 2-3 morötter beroende på hur stora de är
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 näve hasselnötter, mandel, pinjenötter, valnötter, solroskärnor, pumpakärnor….(ca 0,75 dl)
  • 1 -1,5 dl riven ost, t.ex Parmesan, Peccorino, Västerbotten….
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 tsk Nduja
  • 2 msk olivolja
  • 10 blad färsk salvia. (Alternativt, basilika, persilja, mynta)
  • 2 blad svartkål eller grönkål (ej nödvändigt men gott och grönt)
  • Salt och peppar
  • Måndagstrött Salvia
  • Nduja! Lägg det inköpslistan nu

Gör så här:

Tillagningstid ca 20 min

Sätt på en kastrull med ordentligt saltat vatten och koka upp

Skala och hacka morötterna grovt och lägg sen i det kokande vattnet tillsammans med de hela vitlöksklyftorna. Koka tills morötterna är ganska mjuka ca 7-10 min (de får gärna ha lite tuggmotstånd kvar) och lyft sen över morotsbitarna till en mixer men behåll vattnet till att koka pastan i.

Tillsätt pastan i vattnet och medan det kokar ska du mixa peston.

Tillsätt olivolja, salvia, nötter, tomatpuré, Nduja, och ost till morötterna. Mixa tills den är hyfsat slät men har lite bitar kvar i sig.

Lägg peston i en skål och när pastan är klar lyfter du den direkt från vattnet ner i skålen så att du får med dig lite av vattnet som gör pastan krämig.

Smaksätt med salt och peppar och riv över lite extra ost och strimlad svartkål.

Filed Under: Medelhavssmaker, Pastarätter Tagged With: Fegvego, Nduja, Pasta, Svartkål

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

ProfilbildGillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Broccoli Chiliolja Citron Citronzest Falafel Fetaost Fredagsunnet Gammalt bröd Granatäpple Grönkål Hasselnötter Isot Kimchi Krutonger Leftovers Mackor Morot Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Paprika Parmesan Pasta Persilja Pesto Pocherade ägg Potatis Purjolök Röda linser Rödbetor Sesamolja Soja soppa Spenat Svartkål Tahinisås Tomatsallad Tonfisk Valnötter Västerbottensost Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Frågelåda
  • Fredagsunnet
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Köksredskap
  • Leftover rescue
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Fried, red rice med röd curry
  • Luncher för distansundervisning och sportlov på hemmaplan
  • Sötpotatisnudlar med jordnötter och chiliolja
  • Byteslunch!
  • Kimchinudlar med ägg och lite annat…
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2021