• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Medelhavssmaker / Pasta med salvia- och morotspesto och Nduja

Pasta med salvia- och morotspesto och Nduja

Cina · januari 18, 2021 · Leave a Comment

Vad är nu Nduja, undrar ni? Jo, det är en alltför väl bevarad hemlighet om ni frågar mig. Nämligen en italiensk smaksättare i formen av en otroligt kryddstark och bredbar salami. Denna perfekta smaksättare kommer från Kalabrien dvs den Italienska stövelns tåspets. Ju längre söderut man kommer i Italien desto starkare mat. Du ha Nduja i pastasåser, grytor, på pizza eller Foccacia osv… Den har en lätt rökt chilismak en massa umami.

Jag tror jag har gjort en liknande pesto tidigare men idag kokar jag morötterna och vitlöken för lite rundare smak och så smaksätter jag med salvia, Nduja och tomapuré.

Med så här mycket färg vet man att det är nyttigt!

Du behöver det här för 2:

  • 100 g pasta/person
  • 2-3 morötter beroende på hur stora de är
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 näve hasselnötter, mandel, pinjenötter, valnötter, solroskärnor, pumpakärnor….(ca 0,75 dl)
  • 1 -1,5 dl riven ost, t.ex Parmesan, Peccorino, Västerbotten….
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 tsk Nduja
  • 2 msk olivolja
  • 10 blad färsk salvia. (Alternativt, basilika, persilja, mynta)
  • 2 blad svartkål eller grönkål (ej nödvändigt men gott och grönt)
  • Salt och peppar
  • Måndagstrött Salvia
  • Nduja! Lägg det inköpslistan nu

Gör så här:

Tillagningstid ca 20 min

Sätt på en kastrull med ordentligt saltat vatten och koka upp

Skala och hacka morötterna grovt och lägg sen i det kokande vattnet tillsammans med de hela vitlöksklyftorna. Koka tills morötterna är ganska mjuka ca 7-10 min (de får gärna ha lite tuggmotstånd kvar) och lyft sen över morotsbitarna till en mixer men behåll vattnet till att koka pastan i.

Tillsätt pastan i vattnet och medan det kokar ska du mixa peston.

Tillsätt olivolja, salvia, nötter, tomatpuré, Nduja, och ost till morötterna. Mixa tills den är hyfsat slät men har lite bitar kvar i sig.

Lägg peston i en skål och när pastan är klar lyfter du den direkt från vattnet ner i skålen så att du får med dig lite av vattnet som gör pastan krämig.

Smaksätt med salt och peppar och riv över lite extra ost och strimlad svartkål.

Filed Under: Medelhavssmaker, Pastarätter Tagged With: Fegvego, Nduja, Pasta, Svartkål

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Pumpa Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Filo aux amande
  • Krämig pumpapasta med rökt mandelsmul
  • Nudlar med rostad pumpa i ponzu
  • Söt-/salt kyckling med het gurksallad
  • Fräsch fiskgryta med asiatiska smaker
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB