Vad är nu Nduja, undrar ni? Jo, det är en alltför väl bevarad hemlighet om ni frågar mig. Nämligen en italiensk smaksättare i formen av en otroligt kryddstark och bredbar salami. Denna perfekta smaksättare kommer från Kalabrien dvs den Italienska stövelns tåspets. Ju längre söderut man kommer i Italien desto starkare mat. Du ha Nduja i pastasåser, grytor, på pizza eller Foccacia osv… Den har en lätt rökt chilismak en massa umami.
Jag tror jag har gjort en liknande pesto tidigare men idag kokar jag morötterna och vitlöken för lite rundare smak och så smaksätter jag med salvia, Nduja och tomapuré.
Du behöver det här för 2:
- 100 g pasta/person
- 2-3 morötter beroende på hur stora de är
- 2 vitlöksklyftor
- 1 näve hasselnötter, mandel, pinjenötter, valnötter, solroskärnor, pumpakärnor….(ca 0,75 dl)
- 1 -1,5 dl riven ost, t.ex Parmesan, Peccorino, Västerbotten….
- 1,5 msk tomatpuré
- 1 tsk Nduja
- 2 msk olivolja
- 10 blad färsk salvia. (Alternativt, basilika, persilja, mynta)
- 2 blad svartkål eller grönkål (ej nödvändigt men gott och grönt)
- Salt och peppar
Gör så här:
Tillagningstid ca 20 min
Sätt på en kastrull med ordentligt saltat vatten och koka upp
Skala och hacka morötterna grovt och lägg sen i det kokande vattnet tillsammans med de hela vitlöksklyftorna. Koka tills morötterna är ganska mjuka ca 7-10 min (de får gärna ha lite tuggmotstånd kvar) och lyft sen över morotsbitarna till en mixer men behåll vattnet till att koka pastan i.
Tillsätt pastan i vattnet och medan det kokar ska du mixa peston.
Tillsätt olivolja, salvia, nötter, tomatpuré, Nduja, och ost till morötterna. Mixa tills den är hyfsat slät men har lite bitar kvar i sig.
Lägg peston i en skål och när pastan är klar lyfter du den direkt från vattnet ner i skålen så att du får med dig lite av vattnet som gör pastan krämig.
Smaksätt med salt och peppar och riv över lite extra ost och strimlad svartkål.
Lämna ett svar