Till alla språkpoliser därut. Jag vet att det är en salig blanding mellan engelska och svenska i rubriken men ”stekt ris” låter så trist. Försök få till det själv så vet du. Jag tyckte det blev bäst så här. Punkt!
“Ska VI äta det här!?…”
Så sa min ena son när jag dukade fram lunchen igår. De har vant sig vid lite snabba köttbulle- och makaronluncher på senare tid eftersom de fått laga mat själva. (“Bagarens barn”ni vet…) Men idag var det slut på det och jag fick truga lite. “ Vad är det här?”, säger en och petar i riset. “Rött ris svarar jag” “Varför får vi inte vanligt ris?”, säger han och diskussionen fortsätter tills vi gått igenom alla ingredienser och han konstaterar att det inte är några konstigheter.
Nej, man behöver inte ha rött ris till den här rätten men jag gillar förändring och därför har jag köpt rött ris. Och jag måste säga att konsistensen och smaken passar väldigt bra till just “fried rice”. Även om du inte köper rött ris så rekommenderar jag att du har kokat riset dagen innan. Dels är riset då lite torrare och du slipper rätten “fried risgröt” och dessutom sparar du en massa tid. Så nästa gång du lagar middag med ris, kokar du alltså lite extra och lägger undan det INNAN middagen så att du garanterat har till din lunch dagen efter.
Det bästa med “fried rice” är att man kan ha vad som helst i. Men jag rekommenderar ägg. Själv smaksatte jag med röd curry och hade även svamp, salladslök, sugarnsnaps, koriander och lime OCH – det här är överkurs men värt att prova – gravad äggula som jag rev över. Det gjorde att det smakade lite mer, lite saltare och lite mer ägg. Umami helt enkelt. (Om du vill ha recept på det så kan du väl lägga en kommentar)
Du behöver det här för 4:
- 4 dl kokt ris
- 4 ägg (kan ersättas med Tofu om du är vegetarian)
- 2 tsk röd curry pasta (kan ersättas, med chili, citrongräs, tamarind, vitlök, sweet chili, chiliolja, osv…)
- 1-2 msk fisksås (eller ljus soja)
- Valfri svamp, valfri mängd (kan ersättas, med t.ex. broccoli, morötter, vitkål, zucchini….)
- Sugarnaps
- 2 salladslökar
- 1 lime
- 1 näve koriander
Gör så här:
Knäck och vispa ihop äggen i skål.
Hacka löken, svampen och strimla sugarsnaps.
Hetta upp en rymlig stekpanna med lite olja och lägg i svampen (eller den grönsak du har) Stek ett par minuter så att de mjuknar. Tillsätt currypastan och sen riset.
När riset och grönsakerna är varma och blandade föser du över dem till ena halvan av stekpannan. Häll i äggröran på den tomma halvan och stek den medan du petar lite i den (ungefär som när du gör en omelett) I takt med att äggen blir klara blandar du dem med riset och steker tills det fått lite färg.
När riset börjar bli klart, smakar du av och tillsätter fisksås eller soja för mer sälta och rör om igen. Toppa med salladslöken, koriander och pressa lime över. Vill du att det ska bli lite matigare så kan du ha hackade jordnötter, eller cashenötter på toppen också.
Lämna ett svar