Ja, vi körde ju ett Clubhouseevent även i förra veckan och där fanns Helene med sin risklutt. Den där som inte är en hel lunch i sig men som man såklart inte ska slänga. Så det här är vad som blev av den.
Inspirationen kommer från en resa till Cuba för många år sedan. Då åt vi mycket ris och svarta bönor. Inte så inspirerande i sig men man blev mätt. Den där risklutten ville jag att det skulle bli något mer av så jag rörde ner riset i ett ägg, blandade det med Panko/ströbröd för att det skulle hålla ihop och bli lite krispigt när jag stekte och så vände jag dem i sesamfrön för att jag älskar sesamfrön. Du behöver inte vända dem i något alls eller så är du kreativ. Solroskärnor kanske…
Kryddningen drar lite åt det mexikanska hållet med chili, lime och spiskummin. Bönor kan du såklart använda vilken sort som helst eller byta ut mot tonfisk, halloumi, tofu…. Det var ju riskluttarna som var grejen här. (Se mitt chilitips nedan)
Du behöver det här för 1:
- 3-5 msk kokt ris
- 1 ägg
- 2 msk panko/ströbröd
- 1/2 paket svarta bönor (eller valfri böna, tonfisk, tofu, halloumi…)
- Sallad
- juicen från 1/2 lime
- Chiliflakes
- 1/2 tsk mald spiskummin
- 1 riven/hackad/pressad vitlöksklyfta
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Knäck ett ägg och rör ut med en gaffel. Tillsätt riset och pankon. Salta och peppra.
Hetta upp en stekpanna med lite olja.
Skölj av bönorna i ett durkslag.
Lägg upp upp dina grönsaker på en tallrik.
När stekpannan är varm tar du en matsked och kluttar ut riset i små biffar. Ju mindre desto snabbare och mer smarrig stekyta. Stek riset 1,5 minut på varje sida eller tills du ser att de fått en gyllene färg.
Lägg upp riset på tallriken med salladen
Häll i några droppar olja till i stekpannan. Tillsätt spiskummin, chiliflakes, vitlök och bönorna. Stek i 2-3 minuter så att bönorna blir varma och får smak av alla kryddor. Avsluta med att pressa limejuicen över och salta.
Lägg upp på tallriken, ta ett tag med pepparkvarnen. Pressa ut det sista av limejuicen över salladen, salta och ringla lite olivolja över.
Chilitips!!
Jag älskar chili! Men jag orkar inte alltid stå och hacka en färsk chili och jag tycker det är en krydda som gör sig väldigt bra torkad. På senare tid har jag frossat i Jalapeno flakes på soppor, i hummus, sallad… De här är ekologiska och beställda på Pepparberg men det finns också The Pepper Quest som har ett spännande utbud och en sån fin vision och hur de arbetar genom att stödja odlarna. Kolla in dem!
Lämna ett svar