Min sambo har tjatat om att få slänga en rödbeta som legat väldigt länge i kylen. “Kolla den är alldeles mjuk. Den har gjort sitt!”, säger han och klämmer demonstrativt på något som inte ser jättemycket ut som en rödbeta längre. Men eftersom jag bestämt hävdat att rödbetor håller hur länge som helst ska den nu få rädda dagens lunch. I morse tittade jag nämligen ner i en ganska tom grönsakslåda och rödbetan var, förutom lite selleri och lök, det som fanns att tillgå.
Hur tom min kyl än är så har jag alltid ost. Idag blev det kanten av en hård fårost, men du tar vad du har. Feta, eller kanske parmesan. Dessutom hade jag valnötter men även här funkar vilka nötter som helst. De ger ett bra crunch som inte ska underskattas. Pastan är kvar från gårdagens middag. Kom ihåg knepet att alltid koka lite för mycket och lägga undan det INNAN middagen.
Slutligen pocherade jag ett ägg för att jag sett Tareq Taylor revolutionera äggpocherande och kunde inte motstå. Det funkar!!
![](https://www.lunchhemma.se/wp-content/uploads/2021/03/pasta_med_rodbetspesto.jpeg)
Du behöver det här för 1-2:
- 100 g pasta/pers
- 1 rödbeta
- 1 halv näve valnötter eller annan sort
- 2/3 dl riven/smulad ost
- 2 msk olivolja
- Salt och peppar
- 1 ägg/ pers
- Ättika
- Ruccola eller mangold (är extra gott till rödbetor men kan bytas ut mot vilken sallad som helst)
- Om du har – 1/2 tsk Isot (en mild, rökig chili) Skulle kunna ersättas med en knivsudd rökt paprika och några chiliflakes. Men det blir gott utan detta också.
Gör så här:
Börja med att ta hand om rödbetan. Den tar längst tid att tillaga men sköter sig själv och du kan göra den när som helst och jobba under tiden medan den går klart. Den behöver inte vara varm. Så skala den och tärna i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills den är mjuk och ställ åt sidan tills du ska ha den.
Om du ska koka pasta så gör du det nu. Själv stoppade jag min i mikron.
Nu lägger du även ditt ägg i ättikan så att det får stelna i 10 min (Se videon med Tareq Taylor)
Under tiden mixar du din pesto. Ner med ost, valnötter, olivolja, ev kryddor, och rödbetan i en burk och kör med stavmixern. Den behöver inte vara helt slät. Tvärtom är det trevligt med lite tuggbitar av valnötterna.
När pastan är klar, tar du upp den med en hålslev så kan du droppa ner ditt ägg där. Annars kokar du upp vatten i en liten kastrull och droppar ner ägget där och låter det sjuda i 3 min.
Under tiden, blandar du pastan med rödbetspeston och dina gröna blad. Toppa med lite hackade valnötter.
Nu är ägget klart! Lyft upp det med en hålslev och lägg på pastan. Salta, peppra och ringla över lite olivolja.
Lämna ett svar