Då var det det här med mandolinen igen. Men allvarlig talat. Om du kunde få chips till lunch så kan den väl vara värd att ta fram. Är du vass med med kniven så går det såklart lika bra. Låt dig nu inte avskräckas av att det är chips. Det är den enda som ska tillagas till den här lunchen och det går snabbare än du tror. Resten ska liksom bara läggas upp på tallriken. Och det är inte onyttiga chips heller. Bara som riktig tunna potatisskivor som steks i olja så att de blir krispiga.
Du kan variera allt här. Svartkål mot sallad, eller t.ex grönkål. Getost mot Feta eller Ricotta . Valnötter mot pumpakärnor eller hasselnötter osv…. Du fattar. Nu kör vi!
Du behöver det här för 1:
- 1 medelstor potatis
- 1 näve valnötter
- 4-5 blad svartkål
- 1 dl smulad ost
- Olivolja, vinäger, salt och peppar
Gör så här:
Ta fram mandolinen och skiva potatisen med skal och allt. Det ska vara riktigt tunna skivor. Om de inte viker sig när du håller upp dem, så är de för tjocka.
Hetta upp en stekpanna med 2-3 msk olivolja. När oljan är varm lägger du ner skivorna så att de inte ligger på varandra. När alla ligger i är det dags att börja vända på de första. Här går det undan.
När potatisen fått färg, lyfter du över dem på lite hushållspapper och saltar dem. Under tiden gör du resten av salladen.
Vik svartkålsbladen längs med stammen och dra bort stammen. Sen river du isär bladen. Lägg dem på skärbrädan och skvätt över 1 tsk vinäger, lite olivolja, salt och peppar ochså klämmer du in det i kålen.
Om du vill, kan du rosta nötterna lite lätt i pannan du använde potatisen i. Det ger en godare smak.
Lägg upp salladen och toppa med potatisen, nötterna och osten. Jag köpte god, färsk getost från Gålö Gårdsmejeri på min REKO-ring.
Lämna ett svar