I mitt Instagramflöde gör alla Okonomyaki för tillfället. Det kan enklast beskrivas som en japansk pannkaka med spetskål. Det här är inte det, men inspirationen kom därifrån när jag vittjade kylskskåpet och hittade ris från igår och en bit spetskål. Dessutom har jag fortfarande Tonkatsusås i kylen och jag kan nu säga att den håller minst 3 veckor utan problem. Supersnabb och supergod lunch.
Om du inte har Tonkatsusås (vilket du borde prova att göra) så kan du ha Hoi sin sås, sweet chili, sojamajonnäs, srirachamajonnäs eller bara blanda lite soja och sesamolja och ringla över. Känns som att allt kan funka här. Jordnötter kan ersättas med cashew eller t.ex. rostade sesamfrön. Istället för spetskål kan du använda vitkål, eller savojkål.
Du behöver det här:
- 1-2 dl finstrimlad kål
- ca 1 dl ris, eller vad du nu har över…
- 1 ägg räcker till ovanstående mängd, men vill du ha det mer omelettigt så föreslår jag 2.
- 1/2 dl rostade jordnötter
- 2-3 msk Tonkatsusås
- Salladslök och koriander om du har
- Salt och peppar
Gör så här:
Strimla kålen och hetta upp en liten stekpanna med lite olja. Strö en nypa salt över kålen och stek i ca 2 min. Tillsätt riset och stek ytterligare en minut och använd stekspaden till att fösa ihop ris och kål till en platt kaka.
Vispa upp ägget och häll det över riset och kålen. Stek i 3 minuter och vänd sedan på kakan och stek i ytterligare 2 på den andra.
Lägg upp och toppa med nötter, sås, salladslök och koriander.
Lämna ett svar