Jag har radat upp och planerat inlägg om lätta luncher, sallader på vårprimörer och annat som man känner för när solen skiner och strumporna åker av. Men idag blir det visst raggsockar och soppa iställlet. Jag kan gilla det också. Man får göra det bästa av eländet, vilket i mitt fall är…. soppa!
Allt som oftast står det en öppnad tetra med krossade eller passerade tomater i kylen. Barnen har nämligen börjat göra tomatsås för 1 eller så har det blivit över när vi gjort fredagspizzan. Det är perfekt grund till en tomatsoppa. Dessutom har jag lite tomater som börjar bli lite mjuka och de åker också i bara för att få lite mängd. Men du kan också ta en hel tetra med tomater om du inte har färska tomater som jag. För mitt eget nöjes skull testade jag två varianter av den här soppan. En som jag mixade helt slät med bönor, bröd och allt. En med hela bönor och tomater. Båda blev goda. Det är bara en fråga om preferens.
Med lite torrt bröd kanske och en bit parmesan så kommer du vara djupt tillfredställd efter den här lunchen och ha glömt bort vädereländet. Räcker inte det så kan du du också steka lite bacon, eller korvsmul att ha på.
Du behöver det här till 4 lunchportioner:
- ca 400 g krossade eller passerade tomater. Alternativt en mix av färska och konserverade bereonde på vad du har.
- 1 lök gul, röd, silver…
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 liter vatten
- 2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong
- 1 paket vita bönor ( eller röda, alterantivt linser osv…)
- 1 skiva bröd/portion
- Parmesanost
- Drygt 1/2 msk citronjuice eller vinäger för smaksättning
- Olivolja, salt och peppar ev en nypa chiliflakes
Gör så här:
Hacka lök och vitlök (och ev färska tomater) fint eller grovt. Här handlar det mest om vad du orkar göra och gillar. Det blir en god soppa ändå.
Hetta upp en kastrull med 2 msk olivolja och lägg i löken (och ev tomaterna) . Låt den svettas ett tag (ca 3 minuter) innan du häller över de konserverade tomaterna.
Häll över ca 7 dl vatten, lägg i buljongtärningarna. Låt puttra i 7 minuter till. Hur mycket vatten du ska ha beror på hur mycket tomater du hade från början så smaka av efter hand.
Efter 7 minuter tillsätter du bönorna och 0,5 dl av spadet. Låt koka ytterligare 5 minuter. Addera mer vatten om soppan känns för tjock.
Här kan du nu välja två vägar. Slät eller rustik soppa. Vill du ha en slät soppa, droppar du ner en brödbit i soppan och låter den suga åt sig lite vätska. Sen kör du ner stavmixern och mixar soppan slät. Tillsätt ev mer vatten.
Smaka av med en knapp msk citronjuice eller vinäger, salta och peppra efter smak.
Toppa soppan med brödet och hyvla parmesan över och ringla lite olivolja över brödet.
Lämna ett svar