Låt dig inte luras av 1-portionaren i bild. Det här är en kanonsallad att bjuda ett helt kompani på. Det som ger den lite ”wow” är de krispiga palsternacksstrimlorna, men i övrigt behövs väldigt få ingredienser. Jag älskar förändringen palsternacka genomgår i hettan. Den blir söt och lite bränd i smaken, men du kan använda i stort sett vilken rotfrukt som helst här.
Jag hade en sån himla god, färsk getost från Gålö Gårdsmejeri som jag köper på min REKO-ring men den kan ersättas, med Chevre, Feta, eller annan get- eller fårost.
Får jag också föreslå att du provar på Sherryvinäger om du inte redan har gjort det. Så fort jag vill göra något snabbt men inte orkar göra en hel vinägrett så stänker jag över Sherryvinäger och lite olivolja. Den liksom redan klar som den är. I det här fallet är det äpplen som får sig ett par stänk.
Jag ville göra en enkel sallad, men du kan naturligtvis mata upp den här salladen med t.ex. valnötter och tillsätta t.ex. färsk mynta, persilja eller timjan, som alla är örter som går jättebra ihop med getost. Själv hade jag ramslök …igen. Jag frossar i det så länge säsongen pågår helt enkelt.
Du behöver det här för 4:
- 6 palsternackor
- 2 äpplen
- Sallad t.ex. 1 huvud gemsallad/person eller romansallad
- 200 g får- eller getost
- Olivolja både till stekning och som dressing
- 2-3 msk sherryvinäger (alternativt äppelcidervinäger)
- 1-2 msk valfri ört, t ex ramslök, mynta, timjan, persilja
- Flingsalt, svartpeppar
Gör så här:
Strimla palsternackan med en potatisskalare. Om skalet ser fräscht ut så kan du ta med det också. Blir det svårt på slutet så ta, till kniven och gör så tunna stickor du kan.
Hetta upp en panna med 3 msk olja och stek den strimlade palsternackan i två omgångar om du gör för fyra.
När palsternackan fått färg lägger du över den på hushållspapper och strör över lite flingsalt. Låt den svalna.
Under tiden sköljer du och delar din sallad.
Skär äpplena i tunna skivor och strimla dem. Lägg i en liten skål och häll över vinägern.
Lägg upp salladen i en skål, blanda i äpplena, toppa med den krispiga palsternackan, getosten och ramslök eller örter. Ringla över olivolja, och ta ett par tag med pepparkvarnen. Smaka av och tillsätt, vinäger, salt och peppar efter smak.
Lämna ett svar