• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Uncategorized / Bjudsallad för solig klämdag

Bjudsallad för solig klämdag

Cina · maj 14, 2021 · Leave a Comment

Låt dig inte luras av 1-portionaren i bild. Det här är en kanonsallad att bjuda ett helt kompani på. Det som ger den lite ”wow” är de krispiga palsternacksstrimlorna, men i övrigt behövs väldigt få ingredienser. Jag älskar förändringen palsternacka genomgår i hettan. Den blir söt och lite bränd i smaken, men du kan använda i stort sett vilken rotfrukt som helst här.

Jag hade en sån himla god, färsk getost från Gålö Gårdsmejeri som jag köper på min REKO-ring men den kan ersättas, med Chevre, Feta, eller annan get- eller fårost.

Får jag också föreslå att du provar på Sherryvinäger om du inte redan har gjort det. Så fort jag vill göra något snabbt men inte orkar göra en hel vinägrett så stänker jag över Sherryvinäger och lite olivolja. Den liksom redan klar som den är. I det här fallet är det äpplen som får sig ett par stänk.

Jag ville göra en enkel sallad, men du kan naturligtvis mata upp den här salladen med t.ex. valnötter och tillsätta t.ex. färsk mynta, persilja eller timjan, som alla är örter som går jättebra ihop med getost. Själv hade jag ramslök …igen. Jag frossar i det så länge säsongen pågår helt enkelt.

Äntligen riktig solljus på tallriken

Du behöver det här för 4:

  • 6 palsternackor
  • 2 äpplen
  • Sallad t.ex. 1 huvud gemsallad/person eller romansallad
  • 200 g får- eller getost
  • Olivolja både till stekning och som dressing
  • 2-3 msk sherryvinäger (alternativt äppelcidervinäger)
  • 1-2 msk valfri ört, t ex ramslök, mynta, timjan, persilja
  • Flingsalt, svartpeppar

Gör så här:

Strimla palsternackan med en potatisskalare. Om skalet ser fräscht ut så kan du ta med det också. Blir det svårt på slutet så ta, till kniven och gör så tunna stickor du kan.

Hetta upp en panna med 3 msk olja och stek den strimlade palsternackan i två omgångar om du gör för fyra.

När palsternackan fått färg lägger du över den på hushållspapper och strör över lite flingsalt. Låt den svalna.

Under tiden sköljer du och delar din sallad.

Skär äpplena i tunna skivor och strimla dem. Lägg i en liten skål och häll över vinägern.

Lägg upp salladen i en skål, blanda i äpplena, toppa med den krispiga palsternackan, getosten och ramslök eller örter. Ringla över olivolja, och ta ett par tag med pepparkvarnen. Smaka av och tillsätt, vinäger, salt och peppar efter smak.

Filed Under: Uncategorized

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB