Visst har man väl nästan alltid ett paket med krossade tomater hemma… Så många luncher och middagar som räddats med just det. Jag menar, pasta med vitlök, krossade tomater och parmesan. Finns inget att inte älska med det. Igår hade jag en redan öppnad förpackning så det var perfekt att hälla upp resten i en skål, blanda med lite stark Ayvar relish och salt och fick och så köra en minut i mikron. Japp, så jobbar jag när det är lunchdags. Hade färdig bulgur i kylen och adderade bara fetaosten och lite annat piff som jag hade men som kan betraktas som överkurs. T.ex. mynta, salladslök och granatäpple. Kan ersättas t.ex. med persilja, koriander, timjan, rödlök, halloumi, mozzarella, pocherat ägg, vegansk (just den här har jag provat och gillar)
Salladslök, snabblunchens bästa smaksättare
Medan jag har din uppmärksamhet vill jag prata om det här med hur mycket salladslök jag använder. Det finns två goda anledningar till det. Den första är såklart att det är så gott. Den ger de flesta rätter den där extra kicken. Men den andra anledningen – och som inte ska underskattas – är att den är så enkel att preppa. Inget skalande, eller finhackande. Bara ta fram och skära. De är t.o.m portionsanpassade. En lök per person. Så där har ni det. Dagens ”lunch-hack”.
Du behöver det här för 1:
- 1/2 paket krossade tomater
- 2 msk ayvar relish
- 1/2 tsk salt
- 1-2 dl färdigkokt bulgur (eller couscous)
- 1/3 fetaost (eller annan ost)
- 1 salladslök (eller rödlök)
- 1 msk hackad mynta (eller förslag enl ovan)
- Ett stänk vinäger eller citronjuice (valfritt)
- Salt och peppar
- Olivolja
Gör så här:
Om du inte har färdigkokt “något” i kylen. Så sätter du igång det först av allt. Couscous går snabbt som ögat. Jag brukar koka upp vattnet och hälla över grynen direkt i tallriken. Ingen disk och klart i ett nafs.
Blanda sen tomater, ayvar, salt, peppar, och ett stänk av citron eller vinäger i en skål och värm i mikron 1-2 min. Smaka av.
Lägg i bulgur/eller couscous i mitten av skålen, toppa med osten, löken, ev örter och ringla över lite olivolja och ta ett tag med pepparkvarnen över.
Lämna ett svar