Jag är ganska bra på semester! Det är dessvärre inte till någon större glädje för dig som läser den här bloggen. Just nu är vi storfamilj ute på landet. Vi varierar mellan 10-12 (eller fler) personer som äter tillsammans och fokus ligger mest på middagar. Men lunch behöver man ju och det är en bra anledning att söka lite skugga och pausa lite.
Tips för matiga sallader
Det blir mycket sallad till lunch. Men för att den ska blir matig och räcka till alla har jag mina räddningsplankor. Jag köper stora påsar med färdigmixad sallad, ser till att ha färdig bulgur i kylen och så gör jag hummus! Massor med hummus. Den äts på mackorna, till grillat, till salladen, i pastasåsen osv. Tror inte vi skulle överleva sommaren utan hummus. Särskilt gott smakar det med ugnsrostade rotfrukter som morötter, palsternacka och rödbetor. Örter som mynta, persilja, timjan och dill är gott till och såklart citron och granatäpplen. Man kan variera smaksättningen av hummusen tycker jag. T.ex. med spiskummin, persilja, jalapenos.
Tomatsallad med hummus Rostade morötter med hummus
HUMMUS: DÅ BEHÖVER DU DET HÄR:
- 1 ask kikärtor
- 2 dryga matskedar Tahini
- 3 msk olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 tsk spiskummin
- saften från en citron
- 1 nypa salt
GÖR SÅ HÄR:
Häll av spadet från kikärtorna. Spara 1 dl för att späda och justera konsistensen.
Blanda tahini, olivolja, citron, 2 msk av spadet och vitlök i mixern. Kör mixern till det blir fluffigt.
Blanda med kikärtorna och kör till en lagom len kräm. Det är helt och hållet en smaksak. Du kan även använda mortel för att mosa kikärtorna om du föredrar lite mer textur.
Smaka av med salt, ev extra olja och om du har lite chili eller sumak. Lite persilja är också gott i.
Lämna ett svar