Det finns så mycket fina tomater nu och även om min egen skörd inte var mycket att skryta med så räckte det i varje fall till en god macka på lunchen. Det är klart att man skulle kunna äta dem som de är men att steka dem gör matigare och mer smakrikt tycker jag. Dessutom steker jag brödet i det såsiga som blir kvar i pannan efter tomaterna stekts och det gör inte den här mackan sämre. Jag adderar lite färska örter och chili till min macka men om du inte har det så kommer det smaka lika gott ändå. Örterna kan du variera.
Du behöver det här:
- En rejäl skiva av ett rejält bröd
- 10-15 små tomater
- 1 msk olivolja till stekning
- 1 tsk vinäger eller citronjuice
- 8 oliver
- 1/2 tsk torkad timjan eller 1 kvist färsk
- 1 nypa chiliflakes (går lika bra utan)
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 fetaost
- 1,5 msk turkiskt eller grekisk yoghurt
- 1 tsk flytande honung
- Olivolja, salt och peppar till smaksättning
Gör så här:
Hetta upp en stekpanna med olivoljan.
Dela tomaterna på mitten och lägg dem i stekpannan med snittsidan ner. Tillsätt timjan, en nypa salt, vitlöken, oliverna , vinäger/citronjuice, och chili. Låt dem stekas på medelvärme i ca 4 minuter. De sista två minuterna föser du tomaterna åt sidan och lägger i brödskivan i stekpannan. Stek klart så att brödet får lite färg på båda sidor.
Medan tomaterna och brödet steks, mosar du fetaosten med en gaffel och blandar med yoghurten.
Ta upp brödet och bred på fetaostkrämen. Toppa med tomaterna, och ringla över olivolja och lite honung. Salta och peppra efter smak.
Lämna ett svar