Det här är någon slags blandning mellan soppa och bönor i en skvätt buljong. Hursomhelst är det gott och lättlagat och precis vad jag hade sug efter häromdagen när det var blahaväder. Det är det inte idag —blahaväder alltså— men men jag skulle ärligt talat kunna äta det är varje dag. Jag gillar de små vita bönorna som heter Cannellinibönor, men om du inte har det så fungerar nog de flesta sorter här. Använder spenat, men svart- eller grönkål är också gott. Tricket med en goda buljongen är att blanda den med parmesanosten.
Du behöver det här för 2 portioner:
- 3 dl vatten
- 2/3 buljongtärning (höns eller veg)
- 1 paket cannellinibönor
- 0,75 dl riven parmesanost
- 2 vitlöksklyftor
- ca 15-20 cocktailtomater eller 2 större tomater
- 1 näve bladspenat
- 1 nypa chiliflakes
- Olivolja till stekning
- Salt och peppar
Gör så här:
Skölj bönorna och koka upp vatten och lös upp en buljongtärning i vattnet.
Hetta upp en stekpanna med olivolja. Finhacka vitlöken och dela tomaterna i halvor. (Om du har större tomater så dela dem i 8 klyftor) Lägg vitlöken och tomaten samt chiliflakes i stekpannan och sänk till medeltemperatur. Låt dem steka i ca 4-5 min så att tomaterna mjuknar.
Tillsätt bönorna och häll över buljongen och sen spenaten. Låt det puttra på svag värme i 2 minuter och rör sen ner 0,5 dl av parmesanen. Rör om tills osten löst upp sig och buljongen är gyllene i färgen.
Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd, resten av parmesanen och lite olivolja som du ringlar över.
Lämna ett svar