Jag har blivit av med min okraoskuld. Dvs det var första gången jag lagade det själv. Ätit har jag gjort och älskat men har hört så många historier om hur okra blir slemmig om man tillagar den fel och inte riktigt vågat mig på det. Jag hittade ett bra nybörrecept i Simple av Ottolenghi och nu vet jag att det gäller att inte skära i okran så att kärnorna blottas för då blir det genast lite slemmigare. Nötternas konstistens bryter av all eventuell slemmighet och jag tyckte det här blev jättegott. Dessutom var det snabblagat så jag tycker det kvalar in som en lätt lunch.
Du behöver det här:
- 300 g okra
- 2 msk neutral olja
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1/2 röd chili
- 1 tsk ljus sirap
- Zest och juice från 1/2 lime
- 1/2 tsk sesamolja
- 1 msk hackad, färsk koriander
- 1/2 dl hackade, salta jordnötter
- salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader varmluft
Trimma okran men utan att blottlägga kärnorna.
Blanda 1 msk olja, med den hackade vitlöken, en nypa salt och en nypa svartpeppar. Lägg i okran och skaka den i blandningen så att den här helt täckt av oljan.
Lägg den på en plåt med bakplåtspappar och kör i ugnen 7 minuter. Ta ut den och låt stå i 10 min.
Under tiden hacka nötterna och blanda med ingredienserna till dressingen. 1 msk olivolja med chili, sirap, sesamolja, limeskal och juice.
Lägg upp okran, häll över dressingen och blanda väl. Toppa med koriandern.
Lämna ett svar