• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

massor av mat för moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Arkivet
  • Bloggen maten och jag
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Comfortfood / Soppa för två

Soppa för två

Cina · februari 14, 2022 · Leave a Comment

Det är ju ändå Alla hjärtans dag så se till att bjuda någon på en värmande soppa. För det är precis vad som behövs i det här vädret som jag skulle beskriva som 100% grått.

Min sambo gör den godaste tomatsåsen till fredagspizzan. Men det går aldrig åt så idag blir det godaste soppan på den istället. Du kanske inte har någon som gör den godaste tomatsåsen i ditt liv men då kan jag berätta att det går lika bra med en burk krossade tomater.

Och dagens tips är ”snabbsoffritto”. Soffritto är livets (och italienarnas) sopp- och grytbas. Den består av hackad gul lök, morot och stjälkselleri. Det är vad som åker ner i dagens soppa tillsammans med tomatsåsen och så röda linser för att få en matigare soppa.

Eftersom det är lunch och det inte måste vara ”snyggmat” har jag rivit både morot, lök och sellerin på rivjärn istället för att finhacka.

Dagens piff är ändå det torra brödet som jag spetsat med cayennepeppar och ost och grillat i ugnen på ett bakplåtspapper. Föreställ dig hur brödbitarna suger upp soppa underifrån och är alldeles ostigt och gott på ovansidan. Du kan också smälta osten i stekpannan och lägga i brödbitarna i osten. En fråga om bekvämlighet.

Du behöver det här för 2 portioner

  • 1 paket krossade tomater
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 selleristjälk
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 buljongtärning
  • 3-5 dl vatten
  • 1 dl röda linser
  • 1 skiva torrt bröd
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 dl riven ost
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader grill

Riv morot, lök, selleri och vitlök på ett rivjärn.

Hetta upp 1 msk olivolja i en kastrull som rymmer 2 liter.

Lägg i de rivna grönsakerna och stek i 2 minuter. Tillsätt krossade tomater, buljongtärning, och 3 dl av vattnet.

Koka upp och tillsätt linserna och låt sedan soppan koka i 15 min. (tills linserna är mjuka)

Under tiden delar du brödet i lagom stora bitar och strör den rivna osten över. Ställ in i ugnen i ca 10 min. Osten ska ha smält och fått lite färg.

Kolla soppan och tillsätt ev mer vatten för rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Servera och lägg i brödet på toppen.

Filed Under: Comfortfood, Leftover rescue, Lunch med vänner, Mat som lagar sig själv, Soppa, Vegetariskt Tagged With: Linser, Linssoppa, Ostgratinerat bröd

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Chiliolja Citron Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherade ägg Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ris Rödbetor soppa Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Chili och ponzumarinerade ägg
  • Marängswiss med björnbärssirap och en 15-åring
  • Kryddig linssoppa för förkylda höstdagar
  • Spetskål-,äppel-, och fänkålsslaw med dragon och dijon
  • Rischips med räkor och sötpotatiscrisp
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2023