Har ni börjat märka av de höjda matpriserna ännu? Jag ska ärligt säga att jag inte tittat på mina kvitton och jämfört ännu men jag är högst medveten om att det gäller att tänka på vad man handlar nu och om något, så är det ännu viktigare att inte slänga mat. Jag har haft polkabetor i kylen i slutet av januari!! Men de är världens bästa även om man råkar glömma bort dem. Tog fram dem idag och de var lika fina som när jag köpte dem. Kanske synd att skicka in vackra randiga polkabetor i ugnen men de blir ju så goda.
Nu kan man tycka att det här är en något ovanlig smakkombination, men faktum är att de passar jättebra ihop. Harrisan med lite hetta, söta betor och salt feta, och säg vad som inte passar till pasta. Men du kan såklart byta ut den mot t.ex. bulgur eller liknande.
Satsa på lite framförhållning men minimal arbetsinsats
Jag medger att betorna behöver en stund i ugnen men arbetsinsatsen här är minimal, så det kan det väl vara värt. Slå på ugnen 1 timme innan lunch. Betorna behöver bara sköljas, klyftas och saltas sen är de klara för ugnen där du lämnar dem i gott 40 minuter.

Du behöver det här för 1 portion
- 3-5 valfria betor, beroende på storlek
- ca 50 g fetaost
- 70-100 g valfri pasta
- 1 dryg tsk harissa
- 1 msk pastavatten
- 1/2 tsk torkad mynta
- olivolja
- salt
Gör så här
1 timme innan lunch. Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj av betorna och ta bort ändarna. Dela dem i klyftor och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och strö över lite flingsalt.
Baka i ugnen ca 30-40 minuter. De kan gott få mycket färg. Känn efter med en sticka att de är mjuka rakt igenom innan du tar ut dem.
Koka upp vatten till pastan.
Koka pastan enligt instruktionerna. Innan du häller av vattnet sparar du 2 msk pastavatten.
Blanda pastavattnet med harissan och myntan och lägg sen tillbaka pastan och rör om tills all sås absorberats av pastan.
Lägg upp och smula över fetaosten. Lägg till betorna, ringla över lite extra olivolja och salta och peppra efter smak.
Lämna ett svar