• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

Svinnsmarta luncher för livsnjutare

  • Hem
  • Min bok
  • Arkivet
  • Om den här bloggen
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Asiatiska smaker / Sesamsåsen som är god till allt!

Sesamsåsen som är god till allt!

Cina · april 7, 2022 · Leave a Comment

Ursäkta att jag svär men, jävlar vilken god sås det här är! Den är packad med sesam men också syra, sötma och lite sälta så att den där sträva känslan som tahini kan ge helt försvinner. Jag hade den idag på en kall nudelsallad. Recept kommer men det får bli en ”cliffhanger” till fredag.

Jag skulle ha den här såsen till en bit kött, till fisk, kyckling, tofu. Funkar med ris, nudlar, grönsaker, wok, wraps, spetskålssallad, osv osv…

Den går snabbt att göra men har man lunch så är det ändå skönt att ha en färdig sås i kylen och därför gör jag det här som ett separat inlägg. Såsen räcker till en 6 portioner eller så. Du kan ev smaka av med en nypa salt. Det är en smaksak. Jag gillar att den är ganska söt.

S M A K B O M B

Du behöver det här till 6 portioner

  • 5 msk rostade sesamfrön
  • 5 1/2 msk tahini
  • 4 msk mirin
  • 4 msk vinäger
  • 3 msk rapsolja
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk japansk soja
  • 1 krm vitlökspulver
  • 1 krm vitpeppar
  • ev 1-2 msk vatten

Gör så här

Rosta sesamfrön i en torr panna och mal dem i mortel. Det behöver inte vara superfint.

Blanda resten av ingredienserna med en stavmixer.

Tillsätt sesamfrön och späd med en skvätt vatten om du vill ha den rinnig. Smaka ev av med salt.

Filed Under: Asiatiska smaker, Comfortfood, Såser, Smaksättare, Tillbehör Tagged With: Nudelsås, Sås, Sesamsås

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Broccoli Chiliolja Citron Falafel Fetaost Fredagsunnet Gammalt bröd Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Isot Kimchi Krutonger Leftovers Libabröd Majs Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pesto Pocherade ägg Pocherat ägg Potatis Ramslök Rödbetor soppa Spenat Sumak Svartkål Toast Tomatsallad Tomatsås Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Frågelåda
  • Fredagsunnet
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Köksredskap
  • Leftover rescue
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Godaste rödbetorna med fetaostcréme – lunch för två eller förrätt för flera
  • Panzanella!
  • Varianter på smörrebröd och gravad äggula
  • Belugalinser och morötter med mizoglaze
  • Norimacka för överblivet ris
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2022