Ursäkta att jag svär men, jävlar vilken god sås det här är! Den är packad med sesam men också syra, sötma och lite sälta så att den där sträva känslan som tahini kan ge helt försvinner. Jag hade den idag på en kall nudelsallad. Recept kommer men det får bli en ”cliffhanger” till fredag.
Jag skulle ha den här såsen till en bit kött, till fisk, kyckling, tofu. Funkar med ris, nudlar, grönsaker, wok, wraps, spetskålssallad, osv osv…
Den går snabbt att göra men har man lunch så är det ändå skönt att ha en färdig sås i kylen och därför gör jag det här som ett separat inlägg. Såsen räcker till en 6 portioner eller så. Du kan ev smaka av med en nypa salt. Det är en smaksak. Jag gillar att den är ganska söt.

Du behöver det här till 6 portioner
- 3/4 dl rostade sesamfrön
- 3/4 dl msk tahini
- 1/2 dl dl mirin
- 1/2 dl vinäger
- 3 msk rapsolja
- 2 1/2 msk strösocker
- 3 msk japansk soja
- 1/2 vitlöksklyfta riven
- 1 krm vitpeppar
- ev 1-2 msk vatten
Gör så här
Rosta sesamfrön i en torr panna och mal dem i mortel. Det behöver inte vara superfint.
Blanda resten av ingredienserna med en stavmixer.
Tillsätt sesamfrön och späd med en skvätt vatten om du vill ha den rinnig. Smaka ev av med salt.
Lämna ett svar