• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Asiatiska smaker / Sesamsåsen som är god till allt!

Sesamsåsen som är god till allt!

Cina · april 7, 2022 · Leave a Comment

Ursäkta att jag svär men, jävlar vilken god sås det här är! Den är packad med sesam men också syra, sötma och lite sälta så att den där sträva känslan som tahini kan ge helt försvinner. Jag hade den idag på en kall nudelsallad. Recept kommer men det får bli en ”cliffhanger” till fredag.

Jag skulle ha den här såsen till en bit kött, till fisk, kyckling, tofu. Funkar med ris, nudlar, grönsaker, wok, wraps, spetskålssallad, osv osv…

Den går snabbt att göra men har man lunch så är det ändå skönt att ha en färdig sås i kylen och därför gör jag det här som ett separat inlägg. Såsen räcker till en 6 portioner eller så. Du kan ev smaka av med en nypa salt. Det är en smaksak. Jag gillar att den är ganska söt.

S M A K B O M B

Du behöver det här till 6 portioner

  • 3/4 dl rostade sesamfrön
  • 3/4 dl msk tahini
  • 1/2 dl dl mirin
  • 1/2 dl vinäger
  • 3 msk rapsolja
  • 2 1/2 msk strösocker
  • 3 msk japansk soja
  • 1/2 vitlöksklyfta riven
  • 1 krm vitpeppar
  • ev 1-2 msk vatten

Gör så här

Rosta sesamfrön i en torr panna och mal dem i mortel. Det behöver inte vara superfint.

Blanda resten av ingredienserna med en stavmixer.

Tillsätt sesamfrön och späd med en skvätt vatten om du vill ha den rinnig. Smaka ev av med salt.

Filed Under: Asiatiska smaker, Comfortfood, Såser, Smaksättare, Tillbehör Tagged With: Nudelsås, Sås, Sesamsås

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB