Japanska köket är mitt go-to-kök när det kommer till såser och dressing. Jag älskar kombinationen av salt, sött, syrligt och nötigt. Det funkar till det mesta också och passar så bra att ha i kylen. Dessutom kan man variera dem lite som man vill och beroende på vad man har hemma. T.ex. om man inte har risvinäger så tar man såklart den vinäger man har.
Det här är sallad och du tar vad du har hemma. Det är jordnötterna och dressingen som gör den här salladen. Jag har fortfarande en massa Pak Choi, så jag tog den, gurka och rädisor. Riven spetskål, morötter, rättika, salladsmix… eller vad du nu har hemma funkar lika bra. Du kan också ha den här såsen till en bit lax, att marinera ägg i, eller till grillade grönsaker och tusen andra grejer.
Du behöver det här för 6 portioner dressing
- 1/4 riven gul lök (rödlök och schallottenlök funkar också såklart)
- 1 1/2 msk riven färsk ingefära
- 1 dl japansk soja
- 4 msk rapsolja (eller annan neutral olja)
- 4 msk risvinäger
- 1/4 dl strösocker
- 1 krm svartpeppar
Gör så här
Riv löken och ingefäran direkt ner i en glasburk.
Tillsätt resten av ingredienserna, sätt på locket och skaka burken tills sockret löst sig. KLART!
Du kan också köra allt med mixerstaven, då blir dressingen lite skummig som på bilden, men det försvinner efter ett tag.
Lämna ett svar