Ni vet när man har gjort lasagne och så blev det några lasagneplattor över. Då kan man göra en öppen lasagne på 10 minuter. Du behöver 2 lasagneplattor, lite ärtor, färskost och parmesan typ. Känns riktigt lyxigt att kunna göra en sån här lunch på nästan ingenting. Och har du inte ärtor så kan du ju ta vad som helst. Krossade tomater och mozzarella t.ex. Bara “mikra” krossade tomater med en vitlök i 1 minut.
Jag har färsk lasagneplattor så koktiden är bara 3 minuter. Dessutom kokar jag dem och ärtorna i samma vatten här så inte blir det särskilt mycket disk heller. Ni hör ju. Det finns bara vinnare här!

Du behöver det här för 1 portion
- 2 lasagneplattor
- 2 dl frysta gröna ärtor
- 2 msk ricotta (eller annan färskost
- 1 msk hackad färsk timjan (alternativt basilika, persilja, mynta)
- 1-2 msk riven parmesanost
- zest från 1/3 citron
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här
Koka upp salt och vatten till pasta och ärtorna. En 2-literskastrull eller en vidare stekpanna med hög kant är bra.
Koka ärtorna i 2 minuter. Fiska sen upp dem med en hålslev och lägg i en mixerskål.
Lägg i lasagneplattorna i vattnet och sätt timern på 3 minuter.
Under tiden mixa ärtorna, ricotta, och timjan med en nypa salt och lite svartpeppar. Det behöver inte vara en helt slät kräm.
När lasagneplattorna kokat klart lägger du upp en på tallriken, brer ut ärtpurén på halva, och viker över andra halvan, brer på ytterligare ett lager ärtor, lägger på nästan lasagneplatta osv. Som ett dragspel liksom. Du kan vika plattorna på hälften eller på tre. Toppa med ett sista lager ärtor, riv över parmesan och citronzest. Runda av med lite olivolja och ett tag med pepparkvarnen.
Häpp!
Lämna ett svar