Vi hade besök av småfolket. Jag gjorde mig till och gjorde potatismos. Jag menar, alla ungar gillar väl mos med smör. Men icke! De ville hellre hålla sig till köttbullarna. Moset ”hade ju bitar i sig”. Tänk att jag redan glömt bort den lilla detaljen om små barn. Inga bitar och inte blanda.
Sån tur att jag gillar mos med bitar då och att det blev tomatsås över från pizzakvällen. Det här är nämligen det krämigaste, mojigaste som finns. Hade jag varit lite bakfull, hade jag tagit en dubbel portion och ätit den till frukost.
Om du inte har färdigt mos, vilket du förmodligen inte har, så går några kokta potatisar självfallet lika bra. Jag tillagar allt utom ägget i mikron och i behållarna jag förvarat dem i. Minimalt med disk m a o.
Du behöver det här till 1 portion
- 2 kokta potatisar eller motsvarande färdig mos
- 1 dl krossade tomater
- 1/2 vitlöksklyfta
- 1 krm spiskummin
- 1/2 – 1 tsk harissa
- 1 ägg
- olivolja
- salt och peppar
Gör så här
Mosa potatisarna med en gaffel i en skål och häll på en skvätt mjölk och lite olivolja eller smör. Ställ i mikron och värm i 1-2 minuter och rör ihop till ett mos.
Riv ner vitlöken i tomatsåsen, tillsätt spiskummin och harissa och värm i mikron på 600 watt i 1 min. Ta ut och rör om. Smaksätt med salt .
Hetta upp en liten stekpanna med 1 tsk olivolja. Knäck i ägget och stek i 3 min.
Gör en skål av moset på tallriken och häll i tomatsåsen i mitten. Toppa med ägget och några droppar olivolja, ev salt och andra kryddor du gillar eller har hemma. T.ex. mynta, persilja, basilika, timjan…
Lämna ett svar