Jag påbörjade en förpackning med svarta bönor häromdagen så den ska nu avslutas. Jag gillar ju röror och en sallad behöver något krämigt så de sköna bönorna fick åka ner i mixern tillsammans med lite Nduja, citron och olivolja. Snygg blev den inte men garanterat smakrik och god. Nduja är en kryddstark salamipaste som är god att ha där man vill få in lite extra smak men kan också ätas som den är till en skiva bröd och lite olivolja. Nu är Nduja inte det något man alltid har hemma och då kan du ta en nypa chiliflakes och en halv vitlök istället. Se det här mer som en inspiration på vad man gör med en halv förpackning bönor och några salladsblad. Du gör såklart din sallad på vad du har hemma.
Du behöver det här till 1 portion
- ca 150 g svarta förkokade svarta bönor
- 1/2 tsk Nduja (eller annan krydda med lite hetta te.x 1/2 vitlöksklyfta och en nypa chiliflakes)
- 1 msk olivolja
- 1 msk citronjuice
- 1 tsk finhackad persilja, timjan, mynta, basilika
- Ett par rejäla nävar valfri sallad
- 1/3 gurka
- 1-2 skivor bröd
- parmesanost
- salt och peppar
Gör så här
Häll av spadet från bönorna och skölj dem. Lägg i mixern tillsammans med kryddor, olivolja och citronjuice och mixa till en halvslät röra. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja och lägg i brödet fördelat i tärningar. Stek så att de får lite färg. Vill du ha mer smak kan du krossa en vitlöksklyfta och steka med brödet.
Skölj och lägg upp salladen och hyvla gurkan på längden och blanda med salladen.
Toppa med krutongerna och riv över rikligt med parmesan och ta ett tag med pepparkvarnen över.
Ätes tillsammans med röran.
Lämna ett svar