Det finns mycket att tycka om med Danmark, men mest av allt kanske jag älskar deras Smörrebröd. Det osötade rågbrödet ger som en mustig smak och gör att man håller sig mätt. Sen handlar det bara om hur mycket man kan få plats med på den lilla fyrkanten.
Jag är väl inte den enda som har en hektisk junimånad. Då är det så bra att ha lite kokade ägg i kylen, gott rågbröd, en burk majo och så diverse grönsaker och smaksättningar. Häromdagen hade jag också lite brödkanter som blev betydligt roligare av att brytas och stekas och då blev det en smörrebrödssallad kan man ju säga.
Veckans specialare hemma hos hos mig är gravad äggula. Ja, du hörde rätt! När man gravat den blir den hård som en ost ungefär och man kan riva den över allt möjligt. Kul sätt att ta vara på äggulor, har lång hållbarhet eftersom gravningen fungerar som en sorts konservering. Äggen får en mild, krämig smak som funkar till det mesta. T.ex. på smörrebröd eller en pasta.
Recept gravade äggulor
- 2 äggulor
- 1 dl salt
- 1 dl socker
Gör så här
Blanda salt och socker och lägg hälften i botten av en burk. Inte större än att de precis får plats. Gör en urgröpning för äggulorna.
Separera gulorna från vitorna och lägg dem i urgröpningen.
Häll över resterande salt/socker och täck gulorna.
Täck med lock och ställ i kylen 3-4 dagar.
Torka av salt och socker från gulorna och spara i burk. De håller en månad.
Lämna ett svar