• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

massor av mat för moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Arkivet
  • Bloggen maten och jag
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Mackor / Varianter på smörrebröd och gravad äggula

Varianter på smörrebröd och gravad äggula

Cina · juni 13, 2022 · Leave a Comment

Det finns mycket att tycka om med Danmark, men mest av allt kanske jag älskar deras Smörrebröd. Det osötade rågbrödet ger som en mustig smak och gör att man håller sig mätt. Sen handlar det bara om hur mycket man kan få plats med på den lilla fyrkanten.

Jag är väl inte den enda som har en hektisk junimånad. Då är det så bra att ha lite kokade ägg i kylen, gott rågbröd, en burk majo och så diverse grönsaker och smaksättningar. Häromdagen hade jag också lite brödkanter som blev betydligt roligare av att brytas och stekas och då blev det en smörrebrödssallad kan man ju säga.

Veckans specialare hemma hos hos mig är gravad äggula. Ja, du hörde rätt! När man gravat den blir den hård som en ost ungefär och man kan riva den över allt möjligt. Kul sätt att ta vara på äggulor, har lång hållbarhet eftersom gravningen fungerar som en sorts konservering. Äggen får en mild, krämig smak som funkar till det mesta. T.ex. på smörrebröd eller en pasta.

Recept gravade äggulor

  • 2 äggulor
  • 1 dl salt
  • 1 dl socker

Gör så här

Blanda salt och socker och lägg hälften i botten av en burk. Inte större än att de precis får plats. Gör en urgröpning för äggulorna.

Separera gulorna från vitorna och lägg dem i urgröpningen.

Häll över resterande salt/socker och täck gulorna.

Täck med lock och ställ i kylen 3-4 dagar.

Torka av salt och socker från gulorna och spara i burk. De håller en månad.

Filed Under: Mackor, Sallader, Snabblunch, Sommarluncher, Sommarmat, Vegetariskt Tagged With: gravad äggula, smörrebröd

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Chiliolja Citron Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherade ägg Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ris Rödbetor soppa Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Chili och ponzumarinerade ägg
  • Marängswiss med björnbärssirap och en 15-åring
  • Kryddig linssoppa för förkylda höstdagar
  • Spetskål-,äppel-, och fänkålsslaw med dragon och dijon
  • Rischips med räkor och sötpotatiscrisp
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2023