Jag vet inte i vilken landsände du befinner dig, men det är ganska troligt att du kommer drabbas av värmen idag! Ärligt talat brukar jag inte ha aptit när det är så varmt men en svalkande lunch är alltid en god anledning att få ut folk ur solen och in i skuggen. Då har jag två alternativ. Kall soppa eller grekisk sallad. Den här kalla potatissoppan gjorde jag på Nyhetsmorgon. Den är ett bra sätt att använda upp överbliven potatis. Tillsammans med hönsbuljong och syrad grädde blir den en bra lunch. Något örtigt och salt på toppen tillfredställer alla behov en varm sommardag.
TIPS!
Inför en värmebölja är det alltid bra att ha en liter eller två av kall buljong i kylen.
Så var det det här med grekisk sallad. Här tänker jag att tolkningarna är helt fria egentligen. Vad man vill ha är något sött, kallt och salt. Alltså går det faktiskt bra med andra melonsorter om man inte råkar ha just vattenmelon hemma. Fetaosten är däremot svår att förhandla bort. På lök- och örtfronten kan man väl också tillåta sig att vara kreativ. Ta det man har helt enkelt. Jag hade salladlök och dill och inte hade jag någon sallad alls men gurka är gott. Ja, typ så! Recept på soppan nedan och om du vill slå till på örtolja och palsternackschips så bara gör’t!
Hälsningar från skuggan!
Potatissoppa 4 pers – Du behöver det här
1 liter kall hönsbuljong
2 dl syrad grädde
zest från 1 citron
Ca 5 medelstora kokade potatisar
Salt och peppar
Gör så här
Koka buljongen i förväg och ställ den kallt.
Blanda buljong, potatis och syrad grädde med mixerstav tills soppan är helt slät.
Ställ kallt tills servering.
Vid servering, häll upp i skålar och toppa med den friterade palsternackan och ringla ruccolaoljan över.
Ruccolaolja
1 1/2dl ruccolablad (eller annan valfri ört)
1 dl olivolja
2 msk citronjuice
1 tsk flytande honung
salt och peppar för avsmakning
Gör så här
Ruccolaoljan har skarp smak men du ska se att den passar perfekt till den milda soppan. Du kan använda vilka andra överblivna örter som helst. T.ex dill eller persilja)
Blanda allt med en stavmixer och smaka av med salt och peppar
Om du tycker att det smakar lite bittert av olivoljan så kom ihåg att salt tar bort beskan.
Palsternackschips
1 palsternacka
½ dl olivolja
Gör så här
Använd potatisskalare och hyvla strimlor av palsternackan.
Hetta upp olja i en stekpanna.
Lägg i strimlorna av palsternackan och fritera tills de fått gyllengul färg
Lägg upp på ett hushållspapper och låt överflödig olja sugas upp.
Salta
Lämna ett svar