• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Leftover rescue / Lunch utan motstånd på varma dagar

Lunch utan motstånd på varma dagar

Cina · juli 21, 2022 · Leave a Comment

Jag vet inte i vilken landsände du befinner dig, men det är ganska troligt att du kommer drabbas av värmen idag! Ärligt talat brukar jag inte ha aptit när det är så varmt men en svalkande lunch är alltid en god anledning att få ut folk ur solen och in i skuggen. Då har jag två alternativ. Kall soppa eller grekisk sallad. Den här kalla potatissoppan gjorde jag på Nyhetsmorgon. Den är ett bra sätt att använda upp överbliven potatis. Tillsammans med hönsbuljong och syrad grädde blir den en bra lunch. Något örtigt och salt på toppen tillfredställer alla behov en varm sommardag.

TIPS!

Inför en värmebölja är det alltid bra att ha en liter eller två av kall buljong i kylen.

Så var det det här med grekisk sallad. Här tänker jag att tolkningarna är helt fria egentligen. Vad man vill ha är något sött, kallt och salt. Alltså går det faktiskt bra med andra melonsorter om man inte råkar ha just vattenmelon hemma. Fetaosten är däremot svår att förhandla bort. På lök- och örtfronten kan man väl också tillåta sig att vara kreativ. Ta det man har helt enkelt. Jag hade salladlök och dill och inte hade jag någon sallad alls men gurka är gott. Ja, typ så! Recept på soppan nedan och om du vill slå till på örtolja och palsternackschips så bara gör’t!

Hälsningar från skuggan!

Kall potatissoppa
Kall potatissoppa
Grekisk sallad

Potatissoppa 4 pers – Du behöver det här

1 liter kall hönsbuljong
2 dl syrad grädde
zest från 1 citron
Ca 5 medelstora kokade potatisar
Salt och peppar

Gör så här

Koka buljongen i förväg och ställ den kallt.
Blanda buljong, potatis och syrad grädde med mixerstav tills soppan är helt slät.
Ställ kallt tills servering.
Vid servering, häll upp i skålar och toppa med den friterade palsternackan och ringla ruccolaoljan över.

Ruccolaolja

1 1/2dl ruccolablad (eller annan valfri ört)
1 dl olivolja
2 msk citronjuice
1 tsk flytande honung
salt och peppar för avsmakning

Gör så här

Ruccolaoljan har skarp smak men du ska se att den passar perfekt till den milda soppan. Du kan använda vilka andra överblivna örter som helst. T.ex dill eller persilja)

Blanda allt med en stavmixer och smaka av med salt och peppar
Om du tycker att det smakar lite bittert av olivoljan så kom ihåg att salt tar bort beskan.

Palsternackschips

1 palsternacka
½ dl olivolja

Gör så här

Använd potatisskalare och hyvla strimlor av palsternackan.
Hetta upp olja i en stekpanna.
Lägg i strimlorna av palsternackan och fritera tills de fått gyllengul färg
Lägg upp på ett hushållspapper och låt överflödig olja sugas upp.
Salta

Filed Under: Leftover rescue, Sommarluncher, Sommarmat, Soppa, Vegetariskt Tagged With: Kall soppa, Palsternackschips, Potatissoppa, Ruccolaolja

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB