Nej, det här inte en rätt som du gör allting till på en lunch, men om du gör grönsakerna en dag så lovar jag att du kommer ha de bästa snabbluncherna ett par dagar framöver. De här grönsakerna har jag gjort i många år. Jag gör en ganska stor burk som håller i minst en vecka (förmodligen två) och passar till alla möjliga rätter, på toast, pizza, till pasta, sallad, grillat osv. På Instagram @lunchhemma har jag lagt ut en liten film med hur jag gör.
Pastan har jag svängt i tomatpuré och lite sardellpasta. Den kan såklart bytas ut mot vanliga sardeller eller varför inte kapris. Men det är något med den där sältan som man inte vill vara utan.
Du behöver det här
Till pastan (1 portion)
- 100 g pasta
- 1 msk salt
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk sardellpasta eller 1 msk hackad kapris
- 2 msk pastavatten
- 1 msk hackad bladpersilja eller basilika
- 2 msk riven parmesanost
- 1 msk olivolja
Till grönsakerna
- 2 zucchinis
- 2 auberginer
- 2 röda paprikor
- 6 vitlöksklyftor
- 1 röd chili
- 2 msk olivolja
- 1 dryg msk salt
Till marinaden
- den rostade vitlöken
- 1 dryg tsk flingsalt
- juice från 1 citron
- 1 dl olivolja
- svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Dela alla grönsakerna på längden i stavar av samma storlek. Vitlöken kan vara hel och med skal.
Salta dem och häll över 2 msk olja. Blanda och låt stå i ca 20 min.
Dela upp på två plåtar och kör i ugnen ca 40 min. De ska få gott om färg.
När grönsakerna är klara tar du ut dem och låter dem svalna lite innan du lägger dem i en burk. Ta ut vitlöken och lägg den åt sidan till marinaden.
Under tiden gör du marinaden genom att mixa vitlök, salt, citron, olivolja och svartpeppar. En mixerstav är praktiskt. Vitlöken klämmer du enkelt ur skalet.
Blanda grönsakerna med marinaden. Ju längre de får stå desto godare blir de.
Pastan
Koka upp rikligt saltat vatten. ( 1 liter vatten, 100 g pasta = 7 g salt)
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
I en liten stekpanna mäter du upp tomatpurén och sardellpastan.
2 min innan pastan kokat klart slevar du i 2 msk av pastavattnet i stekpannan och blandar med tomatpurén och sardellpastan. Värm lite hastigt.
När pastan är klar lägger du den direkt från vattnet i stekpannan och blandar ordentligt.
Smaksätt med bladpersilja och svartpeppar.
Lägg upp på fat och toppa med parmesanost och de marinerade grönsakerna.
Lämna ett svar