Vad har den där rätten med svinn att göra tänker du? Jo, för att varje gång det är lunchdags så tittar jag in i kylen och bestämmer vad som ska ätas först och efter det adderar jag saker som passar till. Idag hade jag en öppnad förpackning vita bönor och ett halvt fänkålshuvud och så funderade jag på vad som var gott till. Ofta är det faktiskt en ganska anonym ingrediens som får vara svinnstjärnan i min lunch. Men allt ska ju ätas.
När jag gjorde den här salladen ska mannen. ”Ska du inte ha sås?” Nej, det skulle jag inte. Parmesan, tonfisk i olja, olivolja, citron, och smöriga bönor blir som den godaste sås i munnen. Mängderna här är för övrigt inte så viktiga. Man tar så mycket eller lite man blir mätt på helt enkelt.
Du behöver det här till 1 portion
- 1/2 paket stora vita bönor
- 1/2 burk tonfisk i olja (MSC märkt såklart)
- 1 näve valfri sallad (jag hade ruccola)
- 1 handfull tomater
- 1/2 fänkålsstånd (tunt skivat)
- parmesanost
- juice från 1/4 citron
- 2 msk olivolja
- salt och peppar
Gör så här
Häll av vätskan från bönorna och skölj av dem.
Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja och stek bönorna på ganska hög temperatur. Låt dem ligga utan att röra om i dem tills de har färg. Sen du vänder på dem.
Skiva fänkålen i supertunna skivor. Mandolin är bra att ha.
Klyfta tomaterna och blanda fänkål, tomat och sallad i en skål.
Tillsätt bönorna och blanda .
Toppa med tonfisken och hyvla över parmesan.
Ringla på olivoljan och pressa citronen över. Smaka av med salt och peppar.
Lämna ett svar