Jag skulle kunna äta panzanella minst en dag i veckan året om. Jag fullkomligt älskar hur brödet smakar när det sugit upp juice från tomaterna, oljan och vinägern. Är också glad att det nu finns kikärtor i halvpack. dvs 190 gram. Det är precis en lagom portion om kikärtorna är huvudingrediensen i en rätt. Här har jag rostad dem i stekpannan med olivolja, kummin, rökt paprika och salt. Kan komma på tusen olika smaksättningar och de flesta känns som de funkar. Ett alternativ skulle kunna vara cayennepeppar och rosmarin. Jag hade 1/4 mozzarella i kylen men parmesan, fetaost, halloumi. Ja, typ de flesta ostarna funkar.
Du behöver det här för 1 portion
- 190 g kikärtor
- 1 skiva bröd
- 2 tomater
- 1/4 mozzarella
- 2 msk olivolja
- 1 tsk rödvinsvinäger
- 1 tsk hel spiskummin eller 1/2 tsk mald
- 1/2 tsk rökt paprikapulver
- salt och peppar
- valfri grön ört. t.ex. basilika, persilja, timjan, mynta…
Gör så här
Skölj kikärtorna och lägg dem på lite hushållspapper så att de är torra på ytan innan du blandar dem med kryddorna och oljan.
Blanda 1 msk olivolja, kummin, paprikapulvret och en nypa salt en skål och lägg i kikärtorna och blanda så att alla får kryddor på sig.
Hetta upp en stekpanna och lägg i kikärtorna tillsammans med olje- och kryddblandningen. Sänk värmen till medel/hög och låt dem rosta i pannan tills de fått färg och blivit lite krispiga. Ca 5-8 minuter.
Blanda 1 msk olivolja och rödvinsvinägern i en djup tallrik.
Dela tomaterna och kläm ur lite juice ur dem direkt i tallriken. Tillsätt en nypa flingsalt.
Riv brödet i munsbitar och blanda med tomaterna. Ställ åt sidan och låt dra medan kikärtorna rostar klart.
När kikärtorna är klara ställer du dem åt sidan.
Blanda tomatsalladen med mozzarellan och basilikan.
Tillsätt kikärtorna och ringla över lite extra olivolja.
Smakstätt med salt och peppar
Lämna ett svar