• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Asiatiska smaker / Sobanudlar med chili- och ponzumarinerad aubergine

Sobanudlar med chili- och ponzumarinerad aubergine

Cina · november 14, 2022 · Leave a Comment

Varning för brun mat! Trots bristen på färg utnämner jag det här till veckans godaste lunch. Den kommer med en förberedelse eftersom min aubergine verkligen behövde tillagas för att inte behöva slängas när det var för sent. Jag hade två auberginer så mitt recept är baserat på det men självklart kan du halvera det. De kommer räcka till flera luncher. Jag delade auberginen i stänger, saltade, lät stå i 20 min och bakade sen i ugnen på 200 grader. Först därefter bestämde jag mig för vad jag skulle göra med den, vilket var att marinera den i ponzu, soja och chiliolja. Jag har sagt det förut, men att ha en chiliolja i kylen är alltid rätt.

Brun mat när den smakar som mest!

Du behöver det här till 1 portion

  • 2 auberginer
  • 1 msk flingsalt
  • 1 msk olja
  • 1/2 tsk sesamolja eller en msk sesamfrön (frivilligt)
  • 5-6 shiitakesvampar
  • ca 70-100 sobanudlar
  • 1 msk hackad gräslök eller en salladslök
TILL CHILIOLJAN
  • 2 dl matolja
  • 2 msk sesamolja
  • 0,5 dl gochugaru (koreansk chili)
  • 1 färsk röd chili hackad (med eller utan kärnor beroende på hur stark du vill ha det) 
  • 2 hackade/rivna vitlökslklyftor
  • 1 msk hackad/riven ingefära
  • 2 msk rostade sesamfrön 
  • 1 stjärnanis
TILL MARINADEN
  • 1 dl ponzu
  • 1 dl chiliolja

Gör så här

Chilioljan

Hacka chilin och vitlöken. Riv ingefäran.

Häll upp oljan i en kastrull och tillsätt alla ingredienser.

Hetta försiktigt upp oljan så att vitlöken inte bränns. När oljan är upphettad stänger du av och låter oljan svalna. Häll över i en burk och förvara i kylen. Håller i minst en vecka.

Auberginen

Sätt ugnen på 200 grader. Dela auberginen i stavar, salta dem och låt stå medan ugnen blir varm. Ca 15-20 min.

När ugnen är varm ställer du in auberginen och bakar den tills den fått ordentligt med färg. Ca 20 min.

Under tiden rör ihop ingredienserna till marinaden.

När auberginen är klar häller du ner den i marinaden och låter stå tills du ska ha den. Den kan förvaras i kyl upp till en vecka.

Nudlarna

Koka upp vattnet till nudlarna.

Hetta upp en stekpanna med 1 msk olja.

Skiva shiitakesvampen och stek på medelvärme. Om du älskar sesam lika mycket som jag, kan du hälla 1/2 tsk sesamolja i pannan på slutet eller steka 1 tsk frön med svampen.

Koka nudlarna enligt förpackningsinstruktionerna och skölj av dem lite hastigt när de är klara. Det göra inget om de blir lite svalare men du vill inte ha dem helt kalla.

Hacka löken fint.

Lägg upp nudlarna med svampen och auberginen. Ös över lite extra av marinaden. Toppa med den hackade gräslöken.

Filed Under: Asiatiska smaker, Comfortfood, Grillat, Grönsaker, Vegetariskt Tagged With: Aubergine, Marinerad aubergine, Shiitakesvamp, Sobanudlar

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB