Världen vill ha fluffiga, glutenfria amerikanska pannkakor. Vem är jag att neka den det? Jag var bara tvungen att ta vägen via Japan för att lösa uppgiften för där kan de sitt fluff. Resultatet… Min drömpannkaka som jag dessutom gjorde glutenfri.
Nej, det är inte snabbpannkaka som man vänder upp en i minuten av. Men utan tvekan den molnigaste tugga pannkaka du någonsin kommer att ha smakat. Jag äter dem med frusna björnbär, florsocker och honung.
Metoden är en trestegsraket till megafluff där framgångsfaktorerna är följande:
- Mer äggvita än gula
- Vispa gula och vita separat och behandla smeten som en maräng.
- Viktigast av allt. Stek på låg värme under lock.
Om du har tålamodet i dig så tycker jag du ska testa. Det är receptet är för 6 fluff.
Just det. Film finns på Instagram @lunchhemma
Du behöver det här
En stor stekpanna med lock
1 tsk rapsolja till stekning
Smet 1
- 1 äggula
- 1 msk socker
- 2 msk mjölk
- 3 msk havremjöl
- ½ tsk bakpulver
Smet 2
- 2 äggvitor
- 1 1/2krm ättiksprit (12%)
- 1 ½ msk socker
Topping
- 1 dl frysta björnbär
- 1-2 tsk florsocker
- 1 msk flytande honung
Gör så här
Smet 1
Vispa upp äggula och socker tills smeten ljusnat och blivit fluffig.
Fortsätt vispa och tillsätt mjölken.
Blanda havremjöl och bakpulver i en sil och sikta ner i äggblandningen och vispa till en slät smet
Innan du sätter igång ”marängen” tar du en stor stekpanna med lock och penslar botten med rapsoljan. Det ska inte rinna rapsolja.
Ställ pannan på spisen och värm upp pannan långsamt på låg värme med locket på. Jag har på 3 (av 10)
Smet 2
Vispa upp äggvitorna och ättikan till ett vitt skum.
Tillsätt sockret lite åt gången och vispa tills marängen bildar fina toppar
Sätt ihop smeterna
Häll ner hälften av marängen i äggulesmeten i omgångar. Rör försiktigt med en visp så att det blandas väl.
Vänd därefter ner smeten i resten av äggvitan. Viktigt att just vända ner smeten så att luften inte försvinner ur äggvitorna.
Klicka ut smeten 2/3 med en matsked 4 åt gången är enklast att hantera. (Resten av smeten ska du addera halvvägs in i gräddningen)
Sätt på locket och stek i 5 minuter.
Efter 5 minuter, lyft av locket och bred försiktigt ut resten av smeten som ett lager på pannkakorna. Stek i 5 minuter till.
Efter 5 minuter lyft på locket och vänd pannkakorna försiktigt med en stekspade. Om de inte släpper från pannan kan du låta dem gå en minut till.
Sätt på locket igen och låt dem steka ytterligare 5-6 minuter.
Servera med honung och färska bär.
Vill du lyxa till det så kan du såklart ha smör, grädde, glass, turkiskt yoghurt till. Men jag tycker inte det behövs. De är perfekta som det är.
Lämna ett svar