Jag går styvt ut på 2023 och börjar med ett om blodpudding. Jag vet att det inte är många som går igång på blodpudding så jag ska göra mitt bästa för att du åtminstone ska bli nyfiken. Jag tycker nämligen att det är bra att blodpudding finns. Om man nu är en person som emellanåt äter kött så tycker jag inte det är konstigare än att man äter allt från djuret . Det är dessutom billig mat och jag gillar smaken och kryddorna. Den här lunchen tar dessutom tillvara på den där lilla biten som blir kvar och som oftast är för liten för en hel portion.
Jag tror på uthålligt jordbruk, god djurhållning och balanserad kost
I mitt fall innebär det att jag äter kött men ytterst sällan mer än en gång i veckan och jag väljer noga var köttet kommer ifrån. Om det innebär en dyrare köttbit så får vi helt enkelt äta mindre. Hur det funkar med två tonårssöner som helst vill leva på kött, pasta och potatis? Jo, det suckas emellanåt men inte lika mycket som det visas tacksamhet för det kött vi serverar. Känns ändå som en rimlig balansgång mot en klimatsmartare vardag. Och jag vidhåller fortfarande att den mest klimatsmarta maten är den som äts upp och inte slängs.
Så tillbaka till blodpuddingen. För att göra den mer attraktiv lämnar jag skolbespisningens trista skivor och tänker mer på olika smaker, texturer och utseende. Lite bitter, karamelliserad brysselkål, söt/salt och knaperstekt blodpudding och så syrliga äpplen med vinäger är resultatet av de tankegångarna. Blev jättegott tycker jag. Ös på med smakerna och byt inte ut smöret är mitt råd här. Har du kokad brysselkål så är det en smart genväg. Det hade inte jag men jag krossade de små huvudena (låter makabert..!) med mortelstöten innan stekning och jag gillar fräschören i den råstekta smaken. Däremot ska du se till att låta den får mycket färg vid stekningen.
Du behöver det här för en portion
- 50 – 100 g blodpudding
- 2 msk smör
- 6 huvuden bryssekål
- 1 1/2 msk olivolja
- 1 äpple
- 1/2 msk äppelcidervinäger (eller den du har)
- 1 msk vatten
- salt och vit- eller svartpeppar
Gör så här
Smula blodpuddingen och hetta upp en liten stekpanna med 1 msk smör. Stek blodpuddingen på medelvärme i ca 6-8 min. Du vill att den ska bli lite knaprig men inte brännas, vilket kan vara knepigt att se på just blodpudding.
Under tiden, krossa brysselkålen med en brödkavel eller mortelstöt och hetta upp en stekpanna med ca 1 msk olivolja eller smör. Salta brysselkålen lätt och stek den 1 minut på hög värmen och sänk sedan till medelvärme och stek i ytterligare 5-6 minuter. Smaka av och känn om du vill steka den hårdare.
Medan brysselkålen steks tärnar du äpplet.
När brysselkålen är klar lägger du upp den på tallriken.
Använd samma stekpanna till och hetta upp 1 msk smör med 1/2 msk olivolja. Häll i de tärnade äpplena och stek 1 min så att de får lite färg. Häll därefter över äppelcidervinäger och vatten, sänk värmen något och stek i ytterligare 1 – 2 minuter. Du vill att vinägern ska rundas av lite men att äpplena behåller formen.
Lägg upp blodpuddingen på brysselkålen och toppa med äpplena. Skrapa ur ev sås ur stekpannan och häll över. Smaka av med en nypa nymalen vit- eller svartpeppar och ev salt.
Lämna ett svar