Det är ruggigt och man har ett rätt stort hål i plånboken efter jul- och nyårsfirande. Då behöver man en tröstande soppa som kan ge lite kärlek åt kylskåpsresterna. Med ett finare ord kallas den för en Ribbollita, en Italiensk bondsoppa. Den här varianten går lite emot originalet men principen är densamma. Buljong, grönsaker, bönor, bröd och ost. Jag har bara gjort en svenskare variant på den med bl.a grönkål och Västerbottensost som är mina rester.
Svenska ostar
Det pågår just nu en kampanj från ursprungsmärkningen Från Sverige som heter #SvenskOstPåPizzan”. Nu är ju inte det här en pizza men grundtanken är densamma. Om det funkar med svenskt så är det ju roligare tycker jag. Dessutom finns så många duktiga ostmakare i vårt land som Ostmakeriet på Rindö, Almnäs Bruk och andra småproducenter som t.ex. Fabrikör Appelgren. Slår gärna ett slag för Arla Unika också och så Västerbottensost såklart.
Det bästa med en Ribbollita är att gammalt bröd t o m är bättre än nybakat och såklart kan du variera löksorter, grönsaker och örter här. Men jag måste säg att zucchinin och myntan ändå är som gjorda för varandra. Min vana trogen är det här ett enmansrecept, men så enkelt att dubbla. Jag har lagt upp en liten film på @lunchhemma med hela tillagningen.
Du behöver det här till 1 portion
- 1 msk olivolja
- 2 schallottenlökar eller 1/2 gul lök eller motsvarande av annan sort
- 1 liten stjälk blekselleri
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 zucchini
- 4 dl vatten
- 1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
- 1/2 paket stora vita bönor
- en nypa torkad mynta
- en handfull grönkål
- 1 skiva ljust bröd. Får gärna vara torrt och varför inte av surdeg
- 1/2 dl riven västerbottensost
- salt och peppar för smaksättning
Gör så här
Hacka/skiva lök, vitlök, selleri, zucchini och grönkål i önskat format. Jag hyvlade zucchinin på längden, men mest för att jag tycker det är fint. Det fyller ingen funktion. Går lika bra med tunna skivor. Grönkålen går i sist av allt så att den får behålla sin fina gröna färg.
Hetta upp en kastrull med olivoljan och lägg i löken, vitlöken och sellerin. Låt den gå på medelvärme en minut tills löken är genomskinlig.
Tillsätt zucchinin och vänd den ett varv i kastrullen innan du tillsätter vattnet. Jag har angett 4 dl. Om du tycker den blir för vattnig så kan du välja att inte ha all vätska i soppan när du slevar upp den. Det beror lite på hur mycket och torrt bröd du har.
Koka upp, tillsätt myntan och låt koka i 5 minuter. tillsätt bönorna och koka i 5 minuter till.
Under tiden river/skär du brödet i stora munsbitar.
Smaka av soppan med salt och peppar och sleva upp den i en djup tallrik. Lägg i grönkålen, brödbitarna och den rivna osten. Låt stå i ett par minuter så att brödet suger upp lite av buljongen och osten smälter.
Lämna ett svar