Det finns de som säger att de tar en soppa för att de vill ha en ”lätt” lunch. När jag äter soppa vill jag ha en ”jag-älskar-dig-lunch” …även om jag gjort den till mig själv. Den ska vara varm, smakrik, och mättande. Det som är så himla bra med soppa är att det dessutom är världens bästa resträtt. Alla de där ensamma grönsakerna blir som bästa kompisar i en soppa. Sen tycker jag att varje soppa behöver protein. Annars blir man helt enkelt inte mätt. Lite kyckling, ett ägg och så självklart bönor bra grejer.
När jag gjorde den här soppan hade jag lite kokad potatis kvar och så några ostkanter och de utgjorde det slutgiltiga kärleksbeviset till mig själv Jag rev och ost och potatis grovt på ett rivjärn, och blandade lätt och stekte i en panna. Mitt tips är dock att lägga ut små plättar på ett bakplåtspapper och göra dem i ugnen. De blir lite lättare att hantera.
Vad hade vi mer då. Jo, blekselleri, olika sorters lök, kikärtor och svartkål. Blev det gott? Ja, jag älskade mig själv jättemycket som tack för soppan. Smaksättare som är goda till soppan är rosmarin, timjan, spiskummin, eller salvia.
Du behöver det här till 2 portioner
- 2 dl valfri skivad lök eller t.ex. 6 st schalottenlökar
- 1 stjälk blekselleri
- 1 paket (380 g) kikärtor eller annan valfri böna
- 1 nypa t.ex rosmarin eller timjan
- ca 6 blad svartkål
- 4 dl vatten
- 1 1/2 tärning hönsbuljong
- 2 kokade potatisar
- 1 dl grovt riven ost
- olivolja
- salt och peppar
Gör så här
Slå på ugnen på 225 grader
Skiva lök, och selleri
Hetta upp en kastrull som rymmer 1 1/2 liter med 1 msk olivolja.
Stek löken och sellerin mjuk i oljan och tillsätt sedan vatten och buljongtärningar och koka upp.
Under tiden skölj av kikärtorna/bönorna och addera till soppan och låt den koka medan du gör ost- och potatisplättarna.
Riv potatis och ost på ett grovt rivjärn. Blanda lätt. Det ska inte vara ett mos bara fördelas jämnt.
Skeda upp till 4 små högar på ett bakplåtspapper och värm i ugnen tills de fått fin färg. ca 5-7 minuter.
Ta bort stjälken på svartkålen och strimla den och lägg den sen i soppan. Den behöver bara gå 1-2 minuter i soppan. Då mjuknar den men tappar inte färgen.
Smaka av soppan med salt och peppar.
Ta ut plättarna ur ugnen.
Häll upp soppan och servera den med plättarna på toppen.
Lämna ett svar