Knäckebröd är så himla gott. Det här har blivit en familjefavorit och om jag har tid så brukar jag göra en dubbel sats för det går åt så fort annars. Receptet kommer ursprungligen från Martin Johansson som inspirerats av Jan Hedh som inspirerades av Erik Olofson osv, osv… Min ändring av receptet har tillkommit som resultat av vad jag hade för mjölsorter hemma och att jag föredrar grovt rågmjöl. Det är alltid praktiskt att jäsa över natten när man vill ha lång jästid på bröd. Att överjäsa knäckebröd känns inte som någon överhängade risk. Kom ihåg att slå på ugnen i god tid!
Du behöver det här till 8 bröd
- 1 tsk torrjäst
- 1 ¾ dl mjölk (kall)
- 2 msk honung
- 100 g dinkelsikt
- 100 g grovt rågmjöl
- 50 vetemjöl special
- 1 tsk salt
Gör så här
Vispa ihop jäst mjölk och honung så att jäst och honung löser sig.
Tillsätt mjöl och salt rör ihop smeten. Det går bra att göra för hand den är ganska kladdig men behöver inte röras så mycket.
Täck med plast och låt jäsa över natten (8-10 timmar)
Sätt ugnen på 220 grader (i god tid) och ställ in en plåt, baksten eller bakstål
Häll upp degen på ett mjölat bord (gärna med rågmjölet) och dela i 8 bitar.
Kavla ut degen så att de nästan är lika tunna som pannkakor. Om du har en naggad kavel kan du använda den.
Grädda bröden 2 åt gången i ugnen på bakplåtspapper på den uppvärmda plåten eller direkt på bakstenen.
Grädda i ca 8 minuter och ta ut och låt svalna på galler
Lämna ett svar