• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Bakat / Dinkel- och rågknäcke

Dinkel- och rågknäcke

Cina · januari 24, 2023 · Leave a Comment

Knäckebröd är så himla gott. Det här har blivit en familjefavorit och om jag har tid så brukar jag göra en dubbel sats för det går åt så fort annars. Receptet kommer ursprungligen från Martin Johansson som inspirerats av Jan Hedh som inspirerades av Erik Olofson osv, osv… Min ändring av receptet har tillkommit som resultat av vad jag hade för mjölsorter hemma och att jag föredrar grovt rågmjöl. Det är alltid praktiskt att jäsa över natten när man vill ha lång jästid på bröd.  Att överjäsa knäckebröd känns inte som någon överhängade risk. Kom ihåg att slå på ugnen i god tid!

Råg- och dinkelknäcke

Du behöver det här till 8 bröd

  • 1 tsk torrjäst
  • 1 ¾ dl mjölk (kall)
  • 2 msk honung
  • 100 g dinkelsikt
  • 100 g grovt rågmjöl
  • 50 vetemjöl special 
  • 1 tsk salt 

Gör så här

Vispa ihop jäst mjölk och honung så att jäst och honung löser sig. 

Tillsätt mjöl och salt rör ihop smeten. Det går bra att göra för hand den är ganska kladdig men behöver inte röras så mycket. 

Täck med plast och låt jäsa över natten  (8-10 timmar)

Sätt ugnen på 220 grader (i god tid) och ställ in en plåt, baksten eller bakstål

Häll upp degen på ett mjölat bord (gärna med rågmjölet) och dela i 8 bitar. 

Kavla ut degen så att de nästan är lika tunna som pannkakor. Om du har en naggad kavel kan du använda den. 

Grädda bröden 2 åt gången i ugnen på bakplåtspapper på den uppvärmda plåten eller direkt på bakstenen.

Grädda i ca 8 minuter och ta ut och låt svalna på galler

Filed Under: Bakat, Jul Tagged With: knäckebröd

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB